За месото знаем, че решим ли да го готвим, подръка трябва да имаме и сол, за да го подправим. Факт е, че солта се отразява добре на месото, понеже кара естествения му вкус да се открои.

Телешко месо, цинк, настинка, грип и как ни помага да оздравеем по-бързо, когато сме болни

Как телешкото месо ни помага, когато сме болни

Тайната съставка на червеното месо

Кой да предположи обаче, че в кухненския ни шкаф се крие и друга основна съставка, която има добри причини да използваме следващият път, когато подправяме месото. И това е захарта. Няма шега, няма измама, точно за захар става дума.

Освен солта можем да използваме и нея (кафява или бяла гранулирана), за да помогнем на месото да придобие приятен кафеникав загар, както и да подобри вкуса си. Нужна ни е само една щипка.

Снимка 599582

Източник: iStock

Месото харесва захарта, тъй като с нейна помощ придобива перфектна кафява коричка. Както знаем, захарта се карамелизира на топлина и по този начин лесно прави хрупкава коричка.

Освен това пилешкото, пуешкото, както и свинското се получава крехко, когато го подправим с малка щипка захар. И по-точно - една чаена лъжичка захар, заедно с две чаени лъжички сол са ни напълно достатъчни за подправянето на половин килограм месо.

Пиле, бактерии, салмонела, ешерихия коли, безопасно ли е да ядем сурово месо и какви са ефектите за организма ни

Безопасно ли е да ядем сурово пиле

Какво се случва в тялото ни

Докато солта е отговорна за изпъкването на вкуса на месото, то захарта му придава нещо друго. Понеже количеството е малко, то не става твърде сладко, а е по-скоро фино допълнение, което се съчетава с различни гарнитури - особено горчиви и кисели, пише bon appetit.