Грипният сезон е в разгара си, но като че ли грипът дори не е най-лошото нещо, от което трябва да се страхуваме. Експертите предупреждават хората за тридемията тази година, която е резултат от увеличаването на случаите на респираторно-синцитиалният вирус (RSV), случаите на грип и продължаващата пандемия от COVID-19.
Въпреки че е доста трудно да избегнем разболяване сега, когато всичко се връща в нормалния ритъм на живот и доста по-малко се пазим, има начини да се подготвим за потенциална инфекция тази зима. На първо място, важно е да вземем мерки, като се фокусираме върху здрава имунна система.
За да подготвим имунната си система, е препоръчително да поддържаме балансирана диета, да правим упражнения, да приемане на витамини, да намалим консумацията на алкохол и да спим достатъчно часове всяка нощ.
Източник: iStock
Тези стъпки ще ни помогнат да имаме по-здрав имунитет, но в никакъв случай не са 100 % гаранция, че няма да хванем настинка или грип. Когато това се случи, важно е да сме заредени с полезни имуностимулиращи храни.
А ако всички знаем, че трябва да ядем повече плодове и зеленчуци, да приемаме храни, които съдържат витамин С и да пием чайове, то до момента не ни беше известно (поне на нас), че когато сме болни е препоръчително да похапваме телешко месо.
От Eat This Not That открехват вратата на тази "тайна", за да разкрият как и с какво точно ни помага телешкото без много мазнини.
Източник: iStock
"Цинкът е минерал, който помага за поддържането на силна имунна система, а телешкото се смята за отличен източник на цинк, осигурявайки почти половината от необходимата ни дневна доза", казва Ейми Гудсън, която е член на експертния медицински съвет на изданието и автор на The Sports Nutrition Playbook.
Ако сме вегетарианци или просто предпочитаме протеини на растителна основа пред червено месо, според Гудсън можем да си набавим голямо количество цинк и от бобови растения, ядки, семена, млечни храни и дори черен шоколад.