От средно изпечена пържола в ресторант до сурово месо има разлика. Затова добър съвет е да внимаваме дали месото, което ядем, е достатъчно добре сготвено.

Вегетарианството, месото, депресията и новото проучване, което изследва връзката помежду им

Има ли връзка между депресията и яденето на месо

Добри или лоши са новините за вегетарианците

Накратко - да ядем сурово пиле далеч не е безопасно. Консумирането му може да доведе до хранително отравяне, стомашни болки, гадене и/или диария. Тeзи неприятни за организма ни ефекти могат да ни сполетят благодарение на бактериите, които често се срещат в пилето. Тях обаче можем лесно да унищожим. Да изпечем месото на скара, да го изпържим или изпечем е винаги добра (и вкусна) идея.

Най-простото решение да избегнем гастро кошмара е винаги да се уверяваме, че пилето, което ядем, е наистина изцяло и на 100% сготвено.

Снимка 591458

Източник: iStock

Когато обаче не сме ние готвачът, а сме например на гости или в ресторант, може и да ни се случва да хапнем някое недотам добре опечено пиле.

В такъв момент как би реагирал организмът ни?

Първо, да споменем отново, че яденето на сурово месо наистина не е безопасно. Все пак, едва ли искаме да си докараме хранително отравяне.

"Суровото пиле, както и соковете му, често са замърсени с различни бактерии и понякога със салмонела", казва гастроентерологът д-р Дженифър Л. Бонхюр пред Women's Health.

Снимка 591453

Източник: iStock

По думите ѝ при яденето на сурово пиле можем да вкараме в организма си ешерихия коли. Бактерията обаче я има и в недостатъчно добре сготвеното говеждо месо, както и замърсени сурови плодове и зеленчуци.

Защо е опасно да мием суровото пилешко месо

Защо е опасно да мием суровото пилешко месо

Какво е кампилобактериоза

Всички тези хранителни патогени могат да причинят диария, обикновено в тандем с гадене и повръщане, треска и коремни спазми. Все ефекти, които едва ли някой би искал да си причини. Затова нека се придържаме към следния простичък съвет - да не ядем месото си сурово. Добре изпечено пак може да бъде вкусно, че чак да си оближем пръстите.