Какво може да се намери по-често в хладилника ни - масло или маргарин? А каква е разликата между двете и какво точно представлява маргаринът?
От Reader's Digest ни напомнят, че трябва да благодарим на Наполеон III за маргарина. Той предлага награда на всеки, който може да измисли евтин заместител на маслото, за да изхрани френската армия. През 1869 г. френският химик Иполит Меж-Мурие прави точно това и представя на света маргарина.
Първият му вариант - този на Меж-Мурие е направен чрез разбиване на телешка мас и мляко. Когато обаче започва да се произвежда масово през XX век, растителните масла стават основните му съставки. И макар да е предназначен за военните, маргаринът започва все по-масово да навлиза в бита, превръщайки се в популярен продукт по целия свят.
Източник: iStock
Маргаринът е значително по-евтин от маслото, което го прави идеален избор за много семейства. Той е предпочитан и от хора, живеещи в страни с горещ климат, на които им е трудно да съхраняват маслото добре охладено. Маргаринът е в състояние да остане твърд при стайна температура. А тъй като не изгаря лесно по начина, по който го прави маслото, става и популярен заместител на маслото при пържене и печене.
Всички маргарини и заместители на маслото на пазара имат собствен специален избор от съставки, но в по-голямата си част маргаринът е предимно смес от натурални растителни масла, като най-често използваните са палмови, такива от палмови ядки и соеви зърна. В допълнение към тези масла, маргаринът почти винаги съдържа вода и сол.
Източник: iStock
От друга страна, маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита сметана, или директно от мляко. Маслото съдържа и множество наситени мазнини, отговорни за кардиоваскуларните заболявания - в една лъжичка се крият цели 35 калории. Може и да има много наситени мазнини, но също така е естествен продукт, съдържащ витамин A и E.
Въпреки че има опасения за околната среда относно палмовите масла, маргаринът е по-екологичен избор от маслото. Всъщност много изследвания показват, че въглеродният отпечатък на маслото е повече от четири пъти по-голям от този на маргарина. И въпреки това маргаринът има лоша слава...
Източник: iStock
През по-голямата част на XX век маргаринът е рекламиран като "здравословна храна", докато в действителност не е. По това време маргаринът се прави от масло, което е хидрогенирано с трансмазнини. През 90-те години на миналия век обаче учените откриват, че тези мазнини са лоши за здравето на сърцето. Така маргаринът се превръща от здравословна алтернатива на маслото в нездравословна храна с "лоши трансмазнини", която трябва да се избягва.
Но времената отново се променят. Компаниите, произвеждащи маргарин, започват да преформулират своите рецепти, за да направят маргарин, който да бъде по-здравословен и без трансмазнини.
Източник: iStock
Днешният маргарин не е същият, с който сме израснали. На теория изпълнява и обещанието си да бъде здравословна алтернатива на маслото. Всички рецепти за маргарин са различни - има маргарини, които добавят млечни продукти за кремообразност, някои от които са 100% на растителна основа; други добавят специални съставки, като богати на омега масла и растителни стеноли, които се препоръчват за сърдечносъдово здраве.
В основата си почти всички съвременни маргарини са направени от растителни масла, богати на моно и полиненаситени мастни киселини, които помагат за намаляване на липопротеините с ниска плътност (LDL) или лошия холестерол.
Източник: iStock
Истината обаче е, че не е препоръчително да прекаляваме нито с маслото, нито с маргарина. Трябва да се опитаме да ограничим консумацията им, като най-добре би било, ако ги заменим със зехтин.
ivaylo-mladenov
на 04.03.2022 в 11:18:59 #1Кой въобще консумира маргарин още?