Зареденият фризер у дома не само ни спасява в моментите, когато ни се налага да импровизираме нещо за вечеря, но и ни спестява време и пари.
Пазаруването на едро със сигурност оптимизира времето, което прекарваме по магазините, но е и по-изгодно, тъй като купуваме в по-големи количества. Освен това е възможност да се запасим с продукти, които са в сезон. А съхранени във фризера, ще са ни под ръка дори и в следващите месеци, когато на пазара или ще липсват, или ще бъдат много по-скъпи.
Друга практическа полза от поддържането на пълен фризер е свързана със спестяването на време, тъй като повечето храни са опаковани, след като са измити, обелени и нарязани. След това за нас остава единствено да ги сготвим.
Ето кои замразени продукти е добре винаги да имаме в кухнята според готвачите.
Плодове и зеленчуци
Предвид че свежите плодове и зеленчуци са сред храните с най-малка трайност, в съхраняването им във фризер има доста голям смисъл. Освен дребните плодове, като боровинки, малини и къпини, които са чудесни в смутита и пайове, може да се запасим и със замразен грах, който пък е подходящ за различни готвени ястия.
Източник: iStock
Готвачите препоръчват да имаме и пакет замразено едамаме, което също се вписва безпроблемно в различни рецепти, пише Eating Well.
Животински протеин
Птиче месо, червено месо, морски дарове - всички тях можем да замразим и да сготвим в питателно ястие със зеленчуци и ориз например. Каймата, разбира се, също е вариант, особено за вечерите, когато искаме да приготвим нещо лесно и непретенциозно.
Източник: iStock
В другия спектър пък са замразените скариди, които са идеални за по-лека и представителна вечеря, особено ако ще посрещаме гости.
Тестени изделия
Едва ли има домакинство, което да остава без тестените изделия у дома. Но те също нямат голяма дълготрайност, освен ако не ги замразим.
Източник: iStock
Бутер тестото е чудесен продукт, който да имаме винаги под ръка във фризера. С него можем да приготвим пухкави и ароматни сладки или солени печива - прекрасно допълнение към кафето или чая.