Замърсяването на въздуха е все по-голям проблем в последните години, с който се борят не само мегаполисите, но вече и по-малките градове. Ясно ни е, че то влияе отрицателно не само на страдащите от белодробни проблеми, но и на здравето ни като цяло.

Мръсният въздух, плацентата и как уврежда неродените бебета

Мръсният въздух уврежда и неродените бебета

Какви са последствията

Скорошно мащабно проучване обаче показва, че мръсният въздух действа много зле на семенната течност на мъжете.

Изследването, базирано на анализ на спермата на над 30 хил. мъже в Китай и публикувано в списание JAMA Networks, показва, че замърсяването влияе на способността на сперматозоидите да се придвижват в правилната посока.

Снимка 477372

Източник: iStock

Освен това учените са доказали връзка между големината на праховите частици във въздуха и качеството на спермата като цяло - колкото са по-малки те, толкова по-ниско е качеството й. Когато мъжете са изложени на въздух с фини прахови частици (PM2.5), подвижността на сперматозоидите спада с 3.6 %.

Снимка 561045

Източник: iStock

От ВВС цитират професора по андрология от Университета в Шефилд Алън Пейси, който казва, че темата за връзката между мръсния въздух и мъжката плодовитост се изследва от години. "Това проучване носи достатъчно доказателства, че такава връзка има. И наистина е впечатляващо, защо са изследвани проби от семенна течност на над 30 хил. мъже", казва той.