С настъпването на студените месеци темата за мръсния въздух в градовете отново излиза на преден план. Слушали сме и сме чели много за вредата му върху здравето, но тя се простира много по-далеч - и до следващите поколения.

Немски учени са установили, че фините прахове частици достигат не само до белите дробове на бременните, а и до плацентата, като по този начин оказват своето влияние върху развитието на бебето в утробата.

Взети проби от плацентата на бременни жени доказва наличието на сажди и черен въглерод в тях. Тези вещества се натрупват в организма при вдишването на въздух, замърсен заради изгаряне на твърдо гориво, както и от работата на бензинови и дизелови двигатели.

Снимка 450658

Източник: iStock

Именни при жените, които живеят в области със замърсен въздух, откритите вещества са в по-голямо количество. И няма съмнение, че в тези места повече бебета се раждат преждевременно и с по-ниско тегло, което е предпоставка за редица усложнения.

Замърсяването, врабчетата, градските птици и как им влияе мръсният въздух

Защо изчезват врабчетата

Как градът убива пернатите си обитатели

Този ефект е породен от вътрешните възпаления, които се развиват в организма на жената, изложена на мръсен въздух. Те засягат предимно матката, пише Science News.