Яйцата са сред най-масовите продукти на пазара. Забелязали сме обаче, че в някои държави по света ги държат извън хладилниците, докато в други (включително и в България) ги съхраняваме на хладно.

Яйцата и защо мъжете трябва да консумират повече от тях

Ето защо мъжете трябва да ядат повече яйца

Какво сочат данните от ново проучване

Например в британски супермаркет вероятно няма да намерим яйца в хладилника, но в американски магазин за хранителни стоки - да.

Според The ​​New York Times, производителите на яйца с определено количество пилета в САЩ са длъжни да мият яйцата, за да ограничат възможното разпространение на салмонела. Процесът включва сапуни и ензими, които могат да премахнат част от защитата на черупката на яйцето. Охлаждането на измитите вече яйца ги предпазва от развитието на бактериите. Затова и в САЩ ги съхраняват в хладилници.

Снимка 485134

Източник: iStock

Но на много места по света, като Обединеното кралство, миенето на яйца е забранено. Една от причините е убеждението, че небрежното миене може да причини повече вреди, отколкото ползи. Така повърхностният пласт - ако не е измит достатъчно добре - може да задържи бактериите в яйцето. Затова и на Острова не ги мият, а охлаждането им не е задължително.

Снимка 485136

Източник: iStock

Според Асоциацията на обединените производители на яйца, след като едно яйце се охлади, то не се оставя за повече от два часа на стайна температура. Ако оставим студено яйце на стайна температура твърде дълго, то може да се изпоти, да увеличи броят на потенциално вредните бактерии или дори да мухляса, пишат от Insider.

Яйцата и как да разберем дали все още са годни за консумация

Лесен начин да разберем годни ли са яйцата за консумация

И то без да ги чупим