Освен ако нямаме пряк и надежден източник на яйца (кокошки в двора например), често е трудно да разберем дали яйцата ни са достатъчно пресни. Купените от магазина обикновено имат срок на годност, посочен на опаковката, но въпреки това не можем да бъдем абсолютно сигурни. Има обаче лесен "бабин" трик, който само за секунди ще ни покаже колко стари са яйцата.

Яйцата и защо има с бели и с кафяви черупки

Защо някои яйца са с бели, а други с кафяви черупки

Учените дават отговор на този въпрос

За целта поставяме тестовите яйца в купа с вода, пълна до върха. Ако останат легнали настрани на дъното на купата, то означава, че все още са пресни. Ако стоят изправени, но се опират до дъното на купата, това е знак, че са малко по-стари, но все още годни за консумация - идеални да бъдат сварени например. Ако обаче яйцата ни плуват свободно, то тогава шансът да са с изтекъл срок на годност е доста голям.

Колкото и безумна да ни се струва тази проверка, тя все пак е си има своята логика.

Причината едно старо яйце да плува е, че то има въздушна "клетка", която с течение на времето става по-голяма и му позволява да плува във вода. И въпреки че свободно плуващото яйце означава, че е старо, то все още може да бъде напълно безопасно за консумация.

Снимка 483742

Източник: iStock

Най-простият и точен начин, за да сме абсолютно сигурни, че яйце не се е развалило, е да го чукнем в купа и да проверим дали има лоша миризма, или не изглежда необичайно.

От Daily Meal уточняват, че пресните яйца с черупки, които са били държани в хладилника при температура седем градуса по Целзий или по-ниска, са безопасни за ядене от четири до пет седмици след датата, посочена на опаковката им. 

Яйцата и защо мъжете трябва да консумират повече от тях

Ето защо мъжете трябва да ядат повече яйца

Какво сочат данните от ново проучване