Яйцата са мощен източник на куп ценни вещества за здравето ни - биотин, протеини, витамини А, D, Е, К и още няколко от групата В. Да не говорим за богатия избор от различни методи на приготвянето и включването им в менюто ни.
Като стана въпрос за готвене, най-лесният и бърз път да се възползваме максимално от яйцата, е като ги консумираме твърдо сварени. Именно те са най-щедри на специфичния хранителен елемент холин.
Той е малко известен, но се отличава с редица ползи за организма. Подпомага синтеза на ДНК, регулира генната експресия и подпомага производството на невротрансмитера ацетилхолин, който има грижата за доброто настроение, паметта, мускулния контрол и прочее важни функции на нервната система.
Източник: iStock
Доказано е и друго. По-голямата част от холина се метаболизира в черния дроб, където се превръща във фосфатидилхолин. А той подпомага изграждането на протеини, които разграждат холестерола. Освен това е любима "храна" на полезните чревни бактерии.
Според американското министерство на земеделието, едно твърдо сварено яйце съдържа 147 милиграма холин, което го прави вторият най-богат източник на хранителното вещество след говеждия черен дроб.
А според изчисленията на Националния здравен институт на САЩ, мъжете на средна възраст се нуждаят от около 402 мг холин на ден, а жените - от около 278 мг, уточняват още от Eat This, Not That!.