Всеки, който е варил яйца, знае, че не е висша математика, за да го направим. Въпреки това обаче се оказва, че от научна гледна точка да сварим перфектното яйце, си я цяло предизвикателство, защото крайният резултат винаги е различен.

Защо трябва да ядем по едно яйце на ден

Защо трябва да ядем по едно яйце на ден

Какво сочат резултатите от ново изследване

Понякога получаваме белтък, който прилича на гума, друг път пък имаме съсухрен жълтък. В някои случаи половината белтък остава по черупката, докато белим яйцето.

Според Quartz  причината за това е, че яйцето има две съставки, които имат различна структура. За да постигнем перфектното състояние на всяка една от тях, са нужни и различни температури при варене.

Снимка 467347

Източник: iStock

Най-подходящата температура за белтъка е 82ºC. За да бъде съвършен, белтъкът се нуждае от 72ºC, защото при повече от 77 градуса не само се изсушава, но и започва да се рони.

Сините яйца, холестеролът, кокошките мапуче и нивата му в тези яйца

Мистерията около сините яйца

Истини срещу митове

Не бива да пренебрегваме и различните условия, от които зависи лесното белене. Ако не искаме половината белтък да остава по черупката, трябва да поставим яйцето във вряща вода. Тогава обаче рискуваме белтъкът да се "сготви" много преди жълтъкът дори да се е стегнал. Сложим ли яйцето в студена вода, със сигурност черупката ще се залепи за белтъка.

Как тогава можем да сварим перфектното яйце?

Снимка 467346

Източник: iStock

Американският шеф готвач Джеймс Кенджи Лопез-Алт дава отговора на този въпрос в книгата си The Food Lab: Better Home Cooking Through Science. На базата на много опити, той описва стъпките към идеално свареното яйце - с мек белтък и напълно сварен жълтък, което се бели лесно.

Начинът е следният: оставяме водата да заври, слагаме яйцето и го оставяме за 30 секунди. След това добавяме лед, за да понижим температурата и изчакваме водата да заври отново. Варим в продължение на 11 минути при 87ºC. Вадим яйцето и да ни е сладко.

Яйцата и защо има с бели и с кафяви черупки

Защо някои яйца са с бели, а други с кафяви черупки

Учените дават отговор на този въпрос