Всички обичаме яйца. Бъркани, варени, забулени, на очи и как ли още не. Естествено, повечето хора предпочитат някой да им ги поднесе вече готови, а на тях да им остане само хубавата част - яденето.

Яйцата, холин и с какво твърдо сварените са по-добри от останалите начини на приготвяне

Най-големият плюс на твърдо свареното яйце

То е щедро на холин, основно хранително вещество

Когато става дума за яйца за закуска, варенето е най-простият начин да ги приготвим и да си спестим търкането на тигани. Но пък варенето има друго предизвикателство - как да ги обелим най-лесно и по най-добрия начин.

Food24 ни предлага най-ефикасните методи, чрез които бързо и възможно най-лесно да отстраним черупките.

С чаена лъжичка

Поставяме ръба на чаената лъжичка между белтъка и черупката, след което с леки движения я приплъзваме напред, докато се разделят. Методът е подобен на този, който може да се използва за отстраняване на кората на авокадо. Понякога върши работа с твърдо сварени яйца, но при по-рохки би ни затруднил.

Снимка 588422

Източник: iStock

В ледена вода

След като яйцата се сварят, веднага ги поставяме в купа с ледена вода. Това понякога може да се окаже ефективна стратегия, но пък изстудява яйцата. И едва ли бихме ги използвали, за да си направим идеалната закуска.

С търкаляне

Идеята е да приложим лек натиск върху яйцето, търкаляйки го върху твърда повърхност, за да създадем хиляди малки пукнатини в черупката. В този случай тя може да се отлепи изцяло, но може да останат и малки парченца, полепнали по белтъка.

Под течаща вода

Лекият натиск на струята на водата върху яйцето може да помогне за по-лесното разместване на черупката. Лошото при този метод е, че изхабяваме голямо количество вода и не е много сигурно, че ще имаме перфектно гладките яйца.

Снимка 588423

Източник: iStock

С разклащане в купа

След като яйцата се сварят, ги поставяме в пластмасова купа с капак и ги заливаме с малко студена вода. Затваряме плътно капака и разклащаме внимателно съда, докато всички черупки паднат. Това е подобен метод с търкалянето на яйцата върху твърда повърхност, но работи още по-добре, когато имаме голям брой яйца за обелване (шест или повече) и те са добре сварени.

С продухване

След като сварим яйцата, ги изваждаме от горещата вода. Обелваме малко от черупката в острия край на яйцето и правим малка дупка от срещуположната страна. Поставяме устата си върху единия отвор и духаме много силно.

Бъркани яйца и как да си приготвим перфектните вкъщи, според съветите на някои професионални готвачи

Тайните на перфектните бъркани яйца

Като истински професионалисти

Използваме стари яйца

Най-лесно се белят яйца, които са на поне една седмица, а още по-добре ако са престояли 10 дни. Яйцата всъщност могат да се съхраняват при около 20°C до 30 дни без никакви проблеми, така че този метод работи безотказно. Варим ги, както обикновено, изливаме горещата вода и обелваме внимателно с пръсти. За най-добри резултати може да комбинираме с третия метод.