Кароши - в Япония този термин означава "смърт, причинена от преработване". Смъртта при кароши най-често е продиктувана от сърдечен проблем, мозъчен удар или самоубийство.

През 2016 г. цели 191 души са починали от кароши, като по данни на правителството една пета от японците са застрашени от подобен развой на живота им.

Японците са една от най-работливите нации на планетата, болезнено отдадени на работата си и на колективния труд. Напълно нормално е за средностатистическия японец да работи извънредно до 80 часа на месец, извън нормалния график на работа. За някои тези часове често са над 100.

Снимка 416537

Източник: iStock

Това обаче не означава, че работниците в Япония се прибират с двойна заплата в края на месеца, тъй като извънредният труд често е доброволен и не се заплаща. 

Преди известно време правителството в азиатската държава прокара закон, който изисква задължителното загасяне на лампите в корпоративните сгради след 22 ч., за да не могат тружениците да злоупотребяват със здравето и живота си. 

Японците не обичат и да си почиват, дори когато почивката им е платена и предвидена. Така работната класа в страната на изгряващото слънце ползва средно по 50% от годишния си платен отпуск, а там това се равнява на около 8.8 дни на година. (Може би защото си нямат Гърция или Слънчев бряг...)

Снимка 416538

Източник: iStock

Цялата тази "лудост" идва от средата на миналия век, когато Япония спечелва приза на втората най-силна икономика в света.

Оттогава работниците приемат работата и колективните постижения на компанията им като личен принос към просперитета на държавата, както и като символ на лоялност и преданост към общата кауза.

Интересното е, че, въпреки многото часове работа, японците са най-ниско ефективният народ от списъка на страните от Г-7.