Оцет за здраве, оцет за почистване. Със своята мултифункционалност ферментиралият ябълков продукт се превърна в истински хит. Но освен да го пием и да го използваме като заместител на различните почистващи продукти, пълни с химикали, може да ни влезе в употреба и в грижата за здравето на косата и скалпа. Ето как.

Пърхот

Това безспорно е един от най-досадните проблеми, който можем да имаме. Освен че изглежда неприятно, пърхотът създава и редица неудобства. А оцетът с неговото антибактериално и противогъбично действие може да ни помогне да се избавим от белите прашинки.

Киселината в оцета помага за регулирането на нивото на pH и по този начин балансира скалпа. Освен това, се избягва натрупването на дрожди в омазнените области, които предизвикват лющене. 

Снимка 412520

Източник: iStock

Продуктите

Колкото и често да мием косата си, може да не я почистваме достатъчно добре от всички продукти, които използваме за фиксирането и грижата за нея. А отмиването с ябълков оцет помага за премахването на натрупванията от сух шампоан например, които също могат да предизвикат пърхот.

Всички продукти, които използваме, нарушават и pH-то на скалпа, а киселината в оцета го възстановява.

Сърбеж

Той може да е предизвикан както от наличието на пърхот, така и от други състояния, като атопичен дерматит и псориазис. И ябълковият оцет може да ни помогне да се справим с това неприятно, сърбящо усещане по главата, което със сигурност да развали деня ни.

Снимка 412521

Източник: iStock

Косопад

Когато скалпът ни е спокоен и здрав, косопадът е много по-малко вероятен. Киселината в ябълковия оцет премахва мъртвите клетки и стимулира космените фоликули и растежа на нова коса.

Домашният ябълков оцет и ползите за здравето

Домашният ябълков оцет - напитка за здраве

Ползите са много

Красива коса

Красивата коса е здравата коса. Отмиването с ябълков оцет може да я направи много по-блестяща и добре изглеждаща, отколкото редица скъпи и не особено полезни продукти. Киселината затваря кутикулите на косъма и той изглежда гладък, здрав и блестящ. Така се предотвратява и накъсването, пише Insider.