Ябълковият оцет е продукт, който всеки има у дома. Вероятно сме чували, че освен за подправяне на салати, може да го ползваме и за други цели. Ако идеята да го пием сутрин на гладно не ни звучи никак предизвикателна, може пък новите изследвания за ползите от този навик да ни склонят да опитаме. А и не кой да е, а самата Виктория Бекъм също го прави.

Колко струва истинският балсамов оцет

Колко струва истинският балсамов оцет

Всичко което трябва да знаем за течното "черно злато" на Италия

Ако се поразровим в интернет, вероятно ще останем с впечатлението, че ябълковият оцет е универсална панацея и само с няколко лъжички дневно може не само да се предпазим от рак и бактериални инфекции и да регулираме кръвното, но и да свалим излишните килограми без много усилия. 

Ново изследване на ливански учени от Holy Spirit University за пореден път доказва, че ако приемаме по една супена лъжица ябълков оцет сутрин на гладно, ще може да свалим до осем килограма за три месеца. Изследователите го определят като ефективно средство за борба с наднорменото тегло, което няма и никакви доказани странични ефекти.

Снимка 657311

Източник: iStock

Ползите за фигурата се дължат на намаляването на нивата на глюкозата, предпазването от резките скокове в нейните нива и подтискането на апетита. Освен това е доказано, че ябълковият оцет намалява индекса на телесна маса, триглицеридите и холестерола при хората с наднормено тегло. Тези позитиви се наблюдават след две седмици редовна консумация на поне пет милилитра сутрин, пише New York Post.

А ако приемаме по 10 или 15 милилитра, намаляването в обиколката на ханша и бедрата ще е още по-осезаемо. Учените са на мнение, че ползите от ябълковия оцет са дългосрочни, затова не могат да се разгърнат напълно за 12 седмици и продължават много повече. Но и ни подсещат, че не бива да прекаляваме с цел по-бърз ефект, защото това може да доведе до кариеси и киселинен рефлукс.

Ябълковият оцет - какви са предимствата му в грижата за косата и как точно да го използваме

Ябълковият оцет - съставката, която липсва на косата ни

Как и колко често да го използваме

И докато ябълковият оцет вероятно ще ни помогне да влезем във форма за лятото, по-добре да не разчитаме на него за регулиране на стойностите на кръвното налягане или за предпазването от рак. Всичко започва от изследване от 1996 г., в което се твърди, че онкологичните заболявания се разпространяват по-бързо и лесно в киселинна среда. А когато приемаме киселата подправка, средата в тялото ни става алкална. Но няма достатъчно доказателства, че и в нея ракът не се развива. Същото важи и за контрола на кръвното налягане.