За мнозина Вселената е много разтегливо понятие и най-лесно си я представяме като всичко, което съществува в Космоса. Ако питаме учените пък, те ще ни кажат, че тя е целият пространствено-времеви континуум, в който съществуваме, заедно с всички форми на енергия и материя в него.

Космосът, NASA, SpaceX и най-вълнуващите космически мисии за 2022 г.

Най-вълнуващите космически мисии за 2022 г.

Още много ще научим през тази година

Днес Вселената е различна от вчера. Утре също ще бъде различна. Всеки миг се случват малки, но важни промени, голяма част от които няма как да бъдат забелязани от нас, хората. Например Вселената се разширява, т.е. разстоянията между най-големите космически структури се увеличават с времето.

С разширяването относителното значение на радиацията, материята и тъмната енергия се променят. Преди секунда Вселената беше малко по-малка, след секунда ще бъде малко по-голяма. Нейната температура също непрекъснато се променя.

Снимка 559365

Източник: iStock

Вселената преминава през шест епохи и вече живеем в последната. Първа е Инфлационната епоха, която предшества и създава горещия Голям взрив. След това идва Ерата на първичната супа - от началото на Големия взрив до окончателните трансформиращи ядрени взаимодействия и взаимодействия на частици, които се случват в ранната Вселена.

Трета е Плазмената ера, която започва в края на тези взаимодействия и продължава, докато Вселената се охлади достатъчно, за да образува стабилна неутрална материя. Епохата на тъмните векове започва с образуването на неутрална материя до създаването на първите звезди и галактики.

През звездната ера се образува и расте мащабна структура, задвижвана от гравитацията. Последният етап на нашата Вселена е Ерата на тъмната енергия. Още преди милиарди години сме влезли в нея и повечето важни събития, определящи историята и съществуването на Вселената, вече са се случили.

Снимка 559364

Източник: iStock

Когато тъмната енергия превземе всичко, се случва нещо странно - мащабната структура на Вселената представа да расте. Обектите, които са били гравитационно свързани един с друг преди поглъщането на тъмната енергия, ще останат свързани, но тези, които все още не са, никога няма да се свържат. Вместо това те просто ще се отдалечат един от друг, водейки самотни съществувания в голямото пространство на нищото, предава Big Think.

"Последната звезда бавно ще изстине и ще избледнее. Вселената отново ще се превърне в празнота, без светлина, живот или смисъл", предупреждава физикът Брайън Кокс. Според някои космолози, началото на края е започнало и може скоро да стигнем до нов Голям взрив.

Космосът, Международната космическа станция, MicroAge и експериментът с човешки клетки

В Космоса ли се крие тайната на човешкото стареене

Нов интересен експеримент

Той възниква от почти нищо. От това, което остава, когато цялата материя във Вселената бъде погълната от черни дупки. Новият Голям взрив може да бъде прераждането на една-единствена квантова мултивселена, съдържаща безкрайно много различни вселени, които се срещат заедно. А кога и какво точно ще се случи, все още никой не може да предвиди с точност.