Връх Вашингтон, в Ню Хемпшир, е най-високият в североизточната част на САЩ, а планината със същото име, в която е разположен, е най-известната на изток от река Мисисипи.

Преди да пристигнат европейските заселници, местните жители наричали планината Агиокук, или "Домът на Великия Дух". Днес тя е по-известна като "Домът на най-лошото време в света".

И така, какво е толкова лошо във времето на планината Вашингтон? Накратко: всичко. Там има ветрове със сила на ураган около един на всеки три дни в годината. Студът е такъв, какъвто се усеща на малко места извън Арктика, а освен това има и екстремни нива на валежи.

Снимка 641835

Източник: iStock

Върхът с височина само от 1916 метра на тази сравнително малка планина държи рекорда за най-висока скорост на вятъра на Земята повече от 60 години, след като през април 1934 г. е измерен порив от 372 километра в час - това е повече от три пъти повече от скоростта, която удря "силен вятър" в категорията ураган, пише IFL Science.

Дори през лятото, когато ветровете са най-кротки, те все още са със средна скорост около 40 км/ч. Ветрове с 161 км/ч духат веднъж седмично през зимния сезон, което прави тази малка планина една от най-опасните в света.

Снимка 641833

Източник: iStock

Освен вятъра, не липсват и валежи, както вече споменахме. Планината вижда средно повече от 2286 милиметра валежи всяка година и повече от 7163 милиметра сняг, лед и дори градушка. През две трети от времето е мъгливо. Освен това върхът е склонен към директни удари на мълния. Ако добавим към всичко това факта, че средните месечни температури варират от -14.4°C през януари до положително меките 10°C през юли, започва да става ясно защо планината Вашингтон заслужава своето прозвище.

На 16 януари 2004 г. е регистрирана температура от −42.0° C и ветрове със скорост 140.5 км/ч, в резултат на което усещането е като за −74.77° C.

Защо времето на планината Вашингтон е толкова лошо

Всъщност уникалните условия на планината идват от комбинация от еднакво уникални фактори: от височината на връх Вашингтон до разположението му в страната, до географската му ширина на земното кълбо, всичко играе роля в подпомагането на времето да бъде възможно най-лошото. Например планината Вашингтон се намира приблизително еднакво разстояние между Северния полюс и Екватора - поставяйки я точно на пътя на полярния струен поток. Тази подобна на лента ивица вятър се подхранва от сблъсъка на студен въздух от север и топъл въздух от юг и когато се изпречим на пътя й, по-добре се сме си взели чадър.

Освен това върхът стои по пътя на няколко въздушни течения, идващи от Атлантическия океан на юг, от региона на Персийския залив и Тихоокеанския северозапад. 

Снимка 641834

Източник: iStock

И ако все още не сме добили представа колко силко духа там, ще кажем, че първата сграда на Обсерваторията на връх Вашингтон, построена през 1932 г., както и много други постройки, всъщност, са приковани към земята, за да не бъдат отнесени. Именно толкова нестабилни метеорологични условия карат Чарлз Брукс - човека, който стои зад създаването на Обсерваторията на върха, да го нарече "Дом на най-лошото време в света".