В последните дни Венеция се бори с второто най-голямо наводнение в историята си след това от 1966 година.

Месеците октомври и ноември принципно са дъждовни в тази част на Италия, а в града на каналите поройните дъждове се превръщат в истинска заплаха.

Така есента от едно подходящо време да посетим Венеция се превръща в сезона на "голямата вода", както я наричат тук.

И тя наистина си е голяма, защото на места този път достигна нива от повече от метър и дори метър и половина.

Това успя да блокира целия град, жителите са призовани да не излизат от домовете си, а туристите обикалят с гумени ботуши, като по-големи смелчаци дори плуват на площад Сан Марко, където водата е над метър.

Други пък не могат и да си представят да пропуснат намаленията в бутиците и може да трябва да са боси и мокри до кръста, но отново са щастливи заради покупките, които са направили.

Трети са спокойни, защото щом имат бира и приятел, с който да я изпият, значи всичко е наред. Дори и пейката, на която са седнали, да не се вижда от вода.

Разбира се, повечето туристи останаха крайно разочаровани от времето, с което ги посрещна Венеция. Някои отмениха почивките си, а други не пропуснаха да споделят с близки и приятели къде точно са попаднали.

В последна модна тенденция във Венеция се превърнаха не само гумените ботуши, но и найлоновите чувалчета за над коленете, с които местни и туристи предпазват обувките и панталоните си от водата.

Голямата вода определено не е подходяща за разходка на малки кучета, затова някои прибягват до крайни мерки - надуваеми лодки за домашните си любимци.

Кметът на Венеция заяви, че климатичните промени, които причиниха природни бедствия и аномалии в различни части на света, са виновни и за това италианският град да е отново под вода.

Наводнението е най-притеснително за старите сгради и най-популярните туристически забележителности, които са под пряка заплаха от разрушаване на основите и ценни исторически артефакти.