Какво правим за вечеря, ако не ни се готви особено и не ни се чака дълго за хапване? Паста, разбира се. Оказва се обаче, че има поне десетина начина, по които може да опропастим тази проста наглед храна. Един от тях е свързан с варенето и най-вече с осоляването на водата за пастата.
Точното количество
Има една стара поговорка, която гласи, че водата за пастата трябва да има вкус на море. За целта трябва да добавим около една/една и половина супена лъжица сол за всеки половин килограм тестени изделия. Можем обаче да експериментираме с малко повече или малко по-малко сол, за да го направим по наш вкус. Трябва да имаме предвид какви сосове и добавки ще слагаме накрая, защото ако са прекалено солени (като аншоа или сирене пармезан), трябва да бъдем малко по-пестеливи със солта.
Източник: iStock
Точната сол
Когато става въпрос за осоляване на вода за тестени изделия, можем да използваме обикновена или морска сол. Няма нужда да хабим нашата специална хималайска сол за подобна работа, пишат от Reader's Digest.
Точното време
И накрая, но не по значение, кога трябва да добавяме сол към водата за пастата? В идеалния случай трябва да изчакаме, докато водата заври. Врящата вода ще разтвови солта бързо.
Източник: iStock
Ако има риск да забравим, докато чакаме водата да заври, можем да сложим и в самото начало, когато водата е студена. В такъв случай обаче е хубаво да разбъркаме, за да помогнем на солта по-лесно да се разтвори. Тъй като солта може да действа разяждащо на някои по-стари тенджери и тигани, най-добре е да се разтвори колкото се може по-бързо, затова врящата вода е препоръчителна.