Какво правим за вечеря, ако не ни се готви особено и не ни се чака дълго за хапване? Паста, разбира се. Оказва се обаче, че има поне десетина начина, по които може да опропастим тази проста наглед храна. Ето най-честите грешки при приготвянето й.

Снимка 320936

Източник: iStock

Използване на малък съд

Колкото по-голяма е тенджерата, в която ще я варим, толкова по-добре. Защото трябва да събере достатъчно вода, в която макароните или спагетите да къкрят спокойно, за да могат да се сварят правилно.

Добавяне на мазнина във водата

Малко зехтин във водата, за да не слепва пастата? Голяма грешка - мазнината полепва по сварения продукт и го "предпазва" от това да поеме сосовете впоселдствие.

Снимка 320929

Източник: iStock

Използване на гевгир

Не - не трябва да отцеждаме водата, в която е вряла пастата, през гевгир. Така я губим цялата, а част от нея ще добави необходимата плътност към всеки сос.

Поливаме пастата със сос

Звучи логично и съвсем естествено. Да, ама не - всъщност трябва да доготвим пастата в тиган със соса за около три минути, за да може тестеният продукт да поеме аромати и вкусове.

Снимка 409940

Източник: iStock

Сервираме я в чиния

Най-подходящото плато за пастата е дълбока купа - така изстива по-бавно и е по-комфортно за ядене. Освен ако не сервираме равиоли - те са си ОК в плитка чиния.