Уискито крие неподозиран микс от аромати и вкусове, носещи неповторими преживявания. За да се насладим пълноценно на истинските му, непроменени и неподправени качества, е важно то да бъде сервирано с правилната температура, в подходящата чаша и с храни, които ще допълнят дълбокия му вкус.
Има, разбира се, и правилен начин за пиене на уиски, особено ако го харесваме с лед. Според експерта Барет Стейпълтън, който е главен дестилатор на METHOD AND MADNESS, правило номер едно при пиенето на уиски е да го правим по начина, по който ни харесва.
Като се има предвид това, все пак е добре да знаем какво се случва с уискито, когато добавяне лед или вода например. "Ключът е да не прекалявате с разреждането на уискито или да елиминирате ароматите му с вода, а по-скоро да освободите по-фините му нотки."
Източник: iStock
Стейпълтън ни информира за няколко начина, по които можем да добавим вода или да охладим нашето уиски. За да поддържаме пълен контрол върху разреждането, като същевременно подсилим вкуса и аромата на спиртната напитка, той препоръчва просто да добавим капка вода.
Що се отнася до тези, които се наслаждават на уискито си с лед, експертът съветва да изберем само едно голямо кубче лед. Така уискито ще бъде студено, с точното количество вода, което да подобри и разпръсне вкусовете му.
Източник: iStock
Барет Стейпълтън посочва, че няколко малки ледчета вместо едно голямо кубче лед ще ни дадат най-бързото и най-високо ниво на разреждане. Това обаче може да доведе до прекомерно разреждане на нашето уиски, което в крайна сметка да ни лиши от вкусовите и ароматните му качества.
Източник: iStock
За тези, които искат просто да охладят уискито си, без да разреждат или подобряват вкуса с вода, вариант са ледените камъни. Съхранени във фризера, докато са готови за употреба, тези малки кубчета от камък действат също толкова добре, колкото лед, без да разреждат уискито.