В последните година-две всички забелязахме драстичното повишаване на цената на живота. Независимо къде по земното кълбо се намирамe, разходите ни със сигурност са скочили. Според световния индекс на Economist Intelligence Unit, повишението е със 7.4%, което е по-малко от миналогодишното (8.1%). 

Кои са най-скъпите улици в света и кой е българският претендент в класацията

Българската улица в класацията за най-скъпите в света

Пето авеню е първо, но и Витошка е в класацията

При цените на комуналните услуги се наблюдава рекордно ниска инфлация. Не същото обаче може да се каже за хранителните стоки, при които продължава да се наблюдава сериозно увеличение. И въпреки че прогнозите са за продължаващо плавно намаляване на инфлацията, рискове като климатичните промени и военните конфликти могат да доведат до ново покачване на стоките от първа необходимост.

На фона на предстоящите празници, за които ще трябва да похарчим повече от миналата година, обръщаме поглед и към традиционната класация за най-скъпите градове в света. Worldwide Cost of Living за 2023 г. анализира 173 големи града, сравнявайки повече от 400 отделни цени на 200 продукта и услуги. Той изключи Каракас във Венецуела, където цените са се повишили с 450% от 2022 г. насам.

Сан Франциско

Източник: iStock

Сан Франциско

10. Сан Франциско

9 и 8. Тел Авив и Копенхаген

7. Париж

6. Лос Анджелис

5. Хонконг

4 и 3. Ню Йорк и Женева

2 и 1. Цюрих и Сингапур

Женева

Източник: iStock

Женева

Градът-държава Сингапур и швейцарският Цюрих си разделят челното място в тазгодишната класация. Цюрих заема по-предна позиция в сравнение с 2022 г. заради стойността на швейцарския франк заедно с високите цени на хранителните стоки, стоките за бита и отдиха.

В Сингапур пък най-скъпи са дрехите и транспортът. Миналата година той делеше върха с Ню Йорк, но сега американският мегаполис пада по-надолу и се изравнява с другия швейцарски представител - Женева.

Хонконг е единственият азиатски град, който попада в топ 10. Важно е да се поясни, че осмото място се отсъжда на Тел Авив преди избухването на конфликта между Израел и Хамас през октомври. 

Хонконг

Източник: grandcentral.hk

Хонконг

По-надолу в списъка са руските градове Москва и Санкт Петербург, които отбелязват едни от най-резките спадове - съответно със 105 места до 142 и със 74 места до 147 в тазгодишната класация. Това се дължи най-вече на срива на рублата след избухването на войната в Украйна, предава CNN.

Хранителните стоки и алкохолът са най-скъпи в Азия, докато стоките за бита, транспортът и отдихът излизат най-скъпо в западноевропейските страни. Комуналните услуги пък са с най-високи цени в САЩ.

Най-опасните градове в Европа

Най-опасните градове в Европа

Ето как изглежда топ 10

Едни от най-евтините градове в света, които са на дъното на класацията за 2023 г., са Дамаск, Техеран и Триполи.