Татуирането е сред онези увлечения, които въпреки неприятните и болезнени усещания, с които е съпроводено, остава все така привлекателно за мнозина. И всички знаем, че манията по него е безгранична - от безкраен брой татуси по цялото тяло до абсурдни изображения, виждали сме всичко.

Бърни Сандърс, снимката му с плетени ръкавици и татуировките, които хората си правят

Когато си татуираш... Бърни Сандърс

Изкуството не познава граници

Сърбежът и болката в първите две седмици след това трайно рисуване са неизбежни. Но се наблюдава и друга тенденция - татусите с червен цвят водят много по-често до нежелани алергични реакции.

Както и така наречената автоекзематизация или автосенсибилизация. Характерно за не я е, че се развива далеч от първоначалното място на инфекция.

Снимка 519021

Източник: iStock

Но и в това няма нищо случайно.

Червената боя е в състояние да навлече куп неприятности, независимо дали се инжектира в кожата или присъства в менюто ни.

Освен алергични реакции, този цвят в храната може да предизвика и проблеми с концентрацията и агресия, особено при децата. Познат е с имената Red Dye #40 (когато е създаден изцяло в лабораторни условия) и кармин (когато е извлечен от насекомото кохинил).

Снимка 519022

Източник: iStock

И двата варианта обаче са силно алергенни и същото важи за червеното мастило при татуировките, независимо от състава му. То по нищо не се отличава от боята за храна.

За съжаление именно този нюанс е сред най-използваните при трайните рисунки по тялото. Основната причина е способността му да се задържа по-дълго (като червената боя за коса, която пада много по-трудно от останалите).

Снимка 519024

Източник: iStock

Ето защо и сърбежът от червените татуировки е по-траен, и алергиите, които причинява, са по-тежки в сравнение с обривите от останалите цветове.

Алергиите, автоимунните заболявания и как начинът на живот ни прави податливи на тях

Как сами си докарваме алергии и автоимунни заболявания

Микрофлората ни обеднява и защо това е страшно

Една от най-разпространените теории за тази свръхчувствителност към мастилото е съдържанието на тежки метали в състава му. И въпреки че главният заподозрян - цинобър, се използва все по-рядко, тенденцията остава същата.

Снимка 519020

Източник: iStock

Според анализ, качен на специализирания сайт за научни изследвания MD Edge, повечето съвременни пигменти се правят от ароматни азо съединения (като квинакридон), тежки метали (алуминий, олово, кадмий, хром, кобалт, желязо, титан) и реактивни междинни съединения (нафталин, β-нафтол, хлоробензен, бензен).

От WebMD продължават с тревожните факти и уточняват, че понякога симптомите се появяват както през първите след татуирането, така и месеци или години по-късно.

И това са само част от акцентите по темата, която разглеждат подробно от Byrdie.

Брад Пит, островите Търкс и Кайкос и татуировките на гърба му

Торнадото на Брад Пит

Ето ги новите татуировки на актьора

А докато учените продължават с изследванията, за момента е най-добре просто да избягваме червената боя и в храната, и при татуировките.