Тютюнопушенето определено е един от най-вредните навици, от който когато и да се откажем, все ще е късно. Но по-добре късно, отколкото никога. Много бивши пушачи обичат да дават съвети на все още настоящи такива как най-лесно да кажат "не" на цигарите. Сега на помощ в тази трудна задача ни се притичват и учените, които са достигнали до доста интересно откритие.

Според изследователи от Университета в Питсбърг, приятни аромати, като тези на шоколад, мента и ванилия, могат да ни откажат от идеята да запалим поредната цигара. До този извод са стигнали след проучване, в което участват 232 пушачи на възраст между 18 и 55 години.

Снимка 418725

Източник: iStock

По време на осемчасовия експеримент те трябва да донесат със себе си цигарите и запалка, но да не приемат никотин под никаква форма. Една част от тях са в помещение, в което се сменят аромати на лимон, ябълка, ванилия, шоколад и мента, а на другите са подложени на доста по-неприятни миризми.

След края на експеримента участниците са подканени да запалят цигара, но преди да дръпнат от нея, да оценят от 0 до 100 колко точно им се пуши. Изненадващо или не, групата на приятните аромати заявява много по-малък никотинов глад - около 23%, пише Daily Mail.

Снимка 418722

Източник: iStock

Най-вероятно този ефект се дължи на факта, че някои миризми извикват и приятни спомени в нашето съзнание. Когато ни замирише на ванилия например, се сещаме за някой бабин сладкиш и дните от детството, прекарвани в бащината къща. 

Според учените, това откритие отваря нова страница в борбата с тютюнопушенето, което е една от водещите причини за развиване на смъртоносни заболявания в световен мащаб.

По-вредни ли са готовите цигари от насипния тютюн

По-вредни ли са готовите цигари от насипния тютюн

Каква е разлика между двете

Необходимо е обаче да се измисли ефективен начин как това въздействие на приятните аромати да ни бъде от полза. Дотогава всеки пушач може да се увери в ефекта с личен експеримент.