Много пушачи твърдят, че цигарите, които завиват сами от насипен тютюн, пречат на дишането и здравето им по-малко, отколкото готовите цигари в кутия.

Донякъде това дори е логично. Ръчното свиване на цигара означава, че е по-трудно да запалим в определени ситуации, което води и до по-занижена консумация на тютюн.

Снимка 407356

Източник: iStock

Като изключим този плюс, ръчно завитите цигари се оказват също толкова вредни, колкото са и обикновените. А някои експерти твърдят, че вредата при тях може да се окаже и по-голяма.

Насипният тютюн обикновено претърпява по-малко обработка от другия, което означава, че е възможно в него да има повече вредни елементи. В това направление съществуват и контрааргументи, според които индустриално произведените цигари всъщност съдържат повече вредни химикали, заради начина на приготвяне. 

Снимка 407357

Източник: iStock

Основният риск при ръчно свитите цигари идва от неправилното поставяне на филтъра или от липсата на такъв. Това позволява на повече вредни частици да навлязат в организма и да започнат да се отлагат в дробовете.

Какво се случва, когато откажем цигарите

Какво се случва, когато откажем цигарите

Истината не е така розова

Учените сравняват пушенето на готови и ръчно направени цигари със скачане от висок блок. Според тях ръчните цигари представляват скок от 15-ия етаж, а готовите - от 20-ия. При всички положения ефектът е един и същ...

Тютюнопушенето, ракът на кожата и връзката между цигарите и заболяването

Още една причина да спрем цигарите

С какво е свързана този път