Последните няколко години може и да се усещат като водовъртеж от драматични събития, които се завихрят едно след друго - пандемична обстановка, война... А при много хора това всепоглъщащо чувство се отразява потискащо и демотивиращо.

Щастието и удовлетворението от живота - защо са толкова трудно постижими днес според учените

Какво ни пречи да бъдем щастливи

Скъпо удоволствие ли е удовлетворението

Клиничните психолози обаче припомнят, че има начини да се справим с негативните емоции и ключът за това е в позитивното мислене.

Самите ние имаме силата да запазим положителната си нагласа към живота, за да продължим да преследваме и постигаме целите си, и да бъдем по-удовлетворени и щастливи. Нужно е да впрегнем воля и да следваме изпитаните насоки на експертите.

Снимка 577330

Източник: iStock

Целта оправдава новия подход

Съветът на психолозите е да си създаваме малки навици вместо да се опитваме да правим големи промени в поведението си изведнъж. Наблюдения доказват, че хората, които си задават твърде трудни цели, много по-често се отказват бързо от тях.

Важно е да сме наясно със себе си защо преследваме точно тази цел. Обвързвайки желанията си с причини, които имат лично значение за нас, ще се почувстваме по-мотивирани.

Снимка 577331

Източник: iStock

А да отразяваме напредъка е необходима стъпка, за да запазим представите си реалистични. Ако я следваме, ще сме наясно по какъв начин и колко бързо напредваме, а и ще си напомняме, че целта ни е постижима.

Мислим позитивно, действаме позитивно

Може и да звучи като клише, но ако съзнателно започнем да мислим позитивно, можем единствено да повлияем благоприятно на всички аспекти от живота си - семейни, приятелски взаимоотношения, кариера.

Снимка 577328

Източник: iStock

Разбира се, важно е да си даваме сметка за чувствата си, защото е нормално да изпитваме както негативни, така и позитивни емоции. Но също толкова важно е и да си припомняме, че като се съсредоточаваме върху негативните, само предизвикваме още от тях.

Ако обаче се концентрираме върху положителни мисли и преживявания, ще повдигнем настроението и духа си и ще се усещаме много по-способни да постигаме целите си.

Снимка 577327

Източник: iStock

Дай си почивка

Понякога може да чувстваме претоварване и преумора, и точно тогава е добре да си дадем поне малко почивка. Важно е да сме търпеливи към себе си, когато преживяваме стресови ситуации и да забавим крачка.

Говоренето на глас със себе си и притесненията, свързани с този феномен

Да си говорим ли сами

И какви са ползите от това

Психолозите съветват да си отделим време, в което да центрираме съзнанието си и да преструктурираме начина си на мислене. Като преодолеем чувството на стрес, ще можем отново да настроим тялото и ума си да бъдем по-фокусирани, целеустремени и уверени, пише Fast Company.