От години науката се развива в посока откриване на всевъзможни начини да забавим хора на времето и да се задържим ако не вечно, то максимално дълго млади. Въпреки това един универсален еликсир на младостта все още не е открит, колкото и да ни се иска.

Спанак и кейл - зеленчуците, които забавят процесите на стареене

Зеленчуците, които забавят стареенето

Млади по-дълго - отново с помощта на храната

Иска им се и на екип от учени от университета Харвард, които преди дни направиха интересно разкритие в Twitter. Д-р Дейвид Синклер, молекулярен биолог от Harvard Medical School , публикува в профила си информация за "химически коктейли", използвани при експерименти върху мишки, с цел подмладяване на клетките в организма.

Екипът на изследователя идентифицира шест химически комбинации, които възстановяват стареещите клетки до тяхното по-младо състояние за по-малко от седмица. Ефектът от четиридневно прилагане на веществата се сравнява с този от една година регенеративно лечение и фокусът отново е върху възстановяването на епигенетична информация в нашите клетки. Именно нейната загуба с годините води до стареенето им.

Някои от веществата в химическите коктейли, сочени за еликсир на младостта, станаха публично достояние. CHIR99021 например е инхибитор на ензима GSK-3 и блокира образуването на гликоген, който се активира по време на сън, за да съхранява енергия - затова не е нужно да ядем с часове през нощта. Използвани са и транилципромин, който е антидепресант, и валпроева киселина, която се използва за лечение на биполярно разстройство и може да увреди черния дроб.

Учените, провели експеримента, смятат, че са една крачка по-близо до момента, в който ще има едно хапче за "достъпно подмладяване на цялото тяло". На този етап обаче има много въпросителните и още много работа. Публикацията бе коментирана и от други учени, които смятат, че е прекалено рано да се радваме.

Снимка 626725

Източник: iStock

Синклер заяви, че опитите на микса от различни вещества върху хора може да започнат още догодина. На този етап той е оптимист, че създаването на подобен медикамент може да е голям напредък в лечението на редица заболявания, свързани с възрастта, като например очни, ревматични и други, предава Daily Mail.

Ретинол, добавки с колаген, гликолова киселина и съставките, които помагат при първи признаци на стареене на кожата

3 съставки, които се борят със стареенето на кожата

Тайната е в превантивната грижа

Критиците обаче се включват с питане дали забавянето на хода на времето върви ръка за ръка със заличаване на вредите по организма, които вече са нанесени. Не е и напълно сигурно дали веществата, които се съдържат в потенциалния еликсир на младостта, не увреждат клетъчната идентичност. Затова на този етап ще трябва да почакаме още, ако разчитаме на подобен метод за постигане на вечна младост.