Въпреки че непрекъснато слушаме за климатичните промени, ни е трудно да си съставим една цялостна картина на това колко сериозен е наистина проблемът и как планетата ни бавно, но сигурно върви към разрушение. За това ни трябва малко по-различна перспектива.

Големият бариерен риф, климатичните промени, глобалното затопляне и при какви условия ще оцелеят коралите

Има ли надежда за Големия бариерен риф

При какви условия би могъл да оцелее

И именно нея ни дават астронавтите, полетели извън орбита на Земята. Те имат уникалната възможност да я видят отдалече и да заключат, че ситуацията е по-притеснителна, отколкото вероятно си мислим.

Поредното предупреждение идва от френския астронавт Томас Песке, който обрисува гледката от илюминаторите на Международната космическа станция. По време на срещата за климата в Глазгоу той се включи с видеообаждане, за да предупреди лидерите, че от Космоса проблемът изглежда още по-сериозен.

"Виждаме замърсяването на реките, замърсяването на атмосферата и подобни неща. Това, което наистина ме шокира в тази мисия, бяха екстремните метеорологични или климатични явления", заяви Песке пред Еманюел Макрон.

Астронавтите са станали свидетели на притеснителни гледки като огромни пожари или опустошителни бури, които не оставят почти нищо след себе си. "Видяхме цели региони да горят от космическата станция - в Канада, в Калифорния. Видяхме цяла Калифорния, покрита от облак дим и пламъци, с просто око от 400 километра височина", продължава разказа си той.

Астронавтът говори и за "натрапчивата крехкост" на Земята, за трудното умозаключение, че тя е изолиран свят на ограничени ресурси, които рано или късно ще свършат. Той прави и сравнение с предишната си мисия в Космоса преди четири-пет години и заключва, че сега последствията от човешката дейност са много по-видими, предава PHYS.

Климатичните промени, миграцията на птиците и ще спрат ли да отлитат на юг

Ще спрат ли птиците да отлитат на юг

И до какво ще доведе това

"Година след година също знаем, че бием рекорди за пожари, за бури, за наводнения. И това е много, много видимо", не крие притеснението си Песке, който също призовава за незабавни мерки, преди да е станало прекалено късно.