От Олимпийските игри в Токио през 1964 г. до тези, които ще се проведат след няколко месеца, доста аспекти от подготовката и провеждането са претърпели промени. Един от тях със сигурност са храните и напитките за атлетите в олимпийското селище.

С годините замразените храни набират все по-голяма популярност, а менютата са съобразени с традициите в страните, от които са спортистите. Съобразени са и с физическите им нужди, за да гарантират възможно най-добро им представяне на състезанията.

Предвид факта, че Олимпийските игри Токио 2020 ще се проведат през лятото, един от акцентите ще е строгият контрол с цел избягване на хранителни натравяния. Важно за организаторите е и да успят да редуцират количеството хранителни отпадъци.

Снимка 464532

Източник: iStock

Строг контрол ще се осъществява и с цел да се предотврати попадането в храните на вещества, които могат да дадат положителна допинг проба. 

Японците ще имат възможност да представят не само своята култура, но и кухня. Местните ястия обаче ще бъдат променени "по приемлив" начин, за да бъдат подходящи за колкото се може повече хора.

В самата японска хранителна култура също са силно заложени принципите на пълноценно използване на хранителни продукти и минимум хранителни отпадъци. 

Снимка 464533

Източник: iStock

В олимпийското селище и около спортните съоръжения ще има над 40 пункта, предлагащи храни и напитки. В приготвянето на менютата за спортистите ще бъда ангажирани специалисти по хранене, които ще се съобразяват с индивидуалните нужди.

От съществено значение, разбира се, е храненията да стават в конкретни часове. А организаторите на Олимпийските игри са категорични, че ще се съобразят и с всички изисквания към храната, които са на религиозна основа - за да няма предпоставки за дискриминация.

В духа на стратегията за устойчивост, която Токио 2020 следва, животински, рибни и земеделски продукти ще се доставят само от производства, които отговарят на всички необходими критерии. С предимство са фермите за органично производство.

Снимка 464534

Източник: iStock

Повечето продукти ще са от местни производители, за да се намали и вредния ефект върху околната среда от тяхното транспортиране. Интересно е, че организаторите залагат на използването на оризово брашно във всички възможни случаи. Ще се акцентира и върху различните начини за обработка на храната, повечето традиционни за японската кухня.

Токио 2020, Летни олимпийски игри и новият олимпийски стадион

Как се строи олимпийски стадион

Мащабни проекти

Много важна част от изхранването на атлети и гости на Летните Олимпийски игри е използването на прибори и съдове зa многократна употреба навсякъде, където това е възможно. А където не е, ще се ползват такива от рециклирани материали.