Още в края на февруари новият коронавирус успя да засегне редица компании и събития - заради строгите мерки, които се взимат срещу него. И понеже Летните Олимпийски игри в Токио наближават, от известно време се чудим какво ще се случи с тях. Е, вече има яснота и по този въпрос.

Коронавирусът, Токио 2020, Летните Олимпийски игри и ще бъдат ли отменени

Коронавирусът срещу Летните Олимпийски игри

Ето какво е мнението на член на Международния олимпийски комитет

Японският министър-председател - Шиндзо Абе, и президентът на Международния олимпийски комитет - Томас Бах, се съгласиха да отложат Токио 2020, заради пандемията от коронавируса. Параолимпийските игри също няма да се състоят това лято.

По думите на Шиндзо Абе, той е предложил на Томас Бах отлагането на Летните олимпийски игри поне с година, а президентът на Международния олимпийски комитет се съгласил безапелационно.

Тъй като всички спортни съоръжения за Олимпиадата бяха завършени, а интересът към събитието беше голям, взетото решение несъмнено е голям удар по амбициите на японската столица.

Ударът обаче не касае само амбициите, а и икономиката на държавата. Токио похарчи около 12.6 млрд. долара за организацията на Олимпиадата, а според финансови експерти отлагането ѝ ще коства на страната 6 млрд. долара в краткосрочен план.

"Олимпийските игри се провеждат неизменно на всеки четири години от 1948-а насам, но сега стават жертва на вируса, убил хиляди хора и блокирал световния спорт", казва японският министър-председател.

Тъй като редица олимпийски квалификации бяха отложени и подготовката на атлетите за Олимпиадата бе нарушена, много от спортистите изразиха опасения, че се излагат на риск и не могат да тренират пълноценно за събитието.

Токио 2020, Летните Олимпийски игри и по какъв начин ще се акцентира специално на сумото

Как сумото ще стане част от Олимпийските игри през 2020 г.

Макар и неофициално

Някои страни дори обявиха, че няма да изпращат свои отбори. Предвид всичко това и положението, в което се намира целият свят в момента, отмяната на голямото спортно събитие беше някак естествено развитие на събитията, пише The Guardian.