По традиция, всички Олимпийски игри имат своите талисмани. Тазгодишното им издание не прави изключение. Те са общо два, като единият е специално за Параолимпийските игри.

Но талисманите не са просто забавни човечета, които ще виждаме често по състезанията, защото имат и своя по-дълбок смисъл. А и са доста модерни и напред с технологиите.

Miraitowa e талисманът на Летните олимпийски игри. Нейният отличителен цвят е индигово синьо, подобно на официалната емблема на спортния форум. Човечето е вдъхновено от японска поговорка - "Учи се от миналото и развивай нови идеи".

Името на талисмана е съвкупност от японските думи "mirai" (бъдеще) и "towa" (вечност). Така се представя идеята на Олимпийските игри за бъдеще на вечната надежда в сърцата на всички по света. 

Miraitowa е весела, атлетична и има едно специално умение - да се телепортира където си поиска. Тя има и Instagram профил, където можем да я видим в действие, често с дружката й Someity.

Талисманът на Параолимпийските игри отново е момиче, но нейният цвят е вишнев. Да, връзката с цъфналите вишневи градини в Япония е неизбежна и със сигурност търсена.

Someity има мощни телепатични сили и може да придвижва обекти, без дори да ги докосва. В повечето време е спокойна, има голяма вътрешна сила, но може да демонстрира и суперсилите си, които въплъщават силата и решителността на параолимпийските атлети. Обича и да бъде сред природата.

Името Someity идва от "Someiyoshino", което буквално означава черешов цвят, но се използва и като израз със значение "толкова могъщ". Все пак, този талисман представлява параолимпийците, които притежават невероятна физическа и психическа сила, и въпреки всички трудности продължават да се борят, и да печелят. 

Токио 2020, Летните олимпийски игри и стратегията им за устойчивост

Тези Олимпийски игри няма да са като другите

Спорт с мисия

Интересен факт е, че двата талисмана на Токио 2020 са избрани след гласуване, проведено сред над 10 хиляди японски ученици.