Подготовката зa летните олимпийски игри в Токио вече тече с пълна сила. До началото на спортния форум има още половин година, но малко по малко разбираме все повече подробности около организирането му.

По традиция, игрите не минават без коментари за разхищението и огромното количество боклук, което оставят след себе си всички, обитавали за кратък период от време олимпийското селище.

Като оставим на страна съоръженията, които често пустеят след края на състезанията, не са за подценяване и всички сгради, построени, за да приютят участници и организатори.

Снимка 461306

Източник: Facebook / Alvin Barbosa

И тази година японците решават да направят стъпка в правилната посока. Мотото, под което ще мине форумът, е "Да бъдем по-добри заедно - за планетата и за хората".

В олимпийското селище ще бъдат сглобени и поставени 18 хиляди легла, чиято рамка е направена от картон. Те могат да поберат спортисти, високи над два метра, и с тегло до близо 200 килограма. Производителите уверяват, че ще издържат и на разгорещени атлети, озовали се по двама в едно легло.

Снимка 461307

Източник: Facebook / Herald Sun Sport

Освен природосъобразни, леглата са и специално проектирани, за да гарантират по-добрия сън на атлетите. Разделени на три сектора, те осигуряват оптимална опора на всяка част на тялото. Вървят в комплект и със специална възглавница. 

Пластмасовите бутилки, рециклирането им и как се използват за направата на пътища в Южна Африка

Път от пластмасови бутилки

Втори живот за вредния отпадък

А когато станат непотребни, ще бъдат рециклирани. Картонената част ще се превърне в суровина за хартиени продукти, а матраците ще бъдат рециклирани в пластмасови изделия, пише CNBC.