Тъй като в Япония са наясно, че Летните олимпийски игри през 2020 г. ще се радват на голям световен интерес, от японската асоциация по сумо и местните олимпийски организатори планират турнир по сумо на 12-13 август, само дни след края на Олимпиадата.

Токио 2020, Летните олимпийски игри и стратегията им за устойчивост

Тези Олимпийски игри няма да са като другите

Спорт с мисия

Събитието има за цел да привлече повече внимание към японския спорт. Сумото ще бъде част от местен културен фестивал и ще се проведе на арената Ryogoku Kokugikan, духовният дом на сумото в източен Токио.

Организаторите на събитията казват, че турнирът ще даде възможност на посетителите от чужбина да наблюдават спорта. Сумото е едни от най-традиционните ритуали в Япония, а спортът е силно ограничен за външни хора.

Снимка 465132

Източник: iStock

Корените на сумото са от времето на шинтоизма и са се изпълнявали като ритуал за добра реколта през VIII век. По-късно е сумото е използвано като тренировка по бойни изкуства за самураи, преди да се превърне в забавление за обикновените хора през периода на последното феодално японско правителство Шогунат Токугава от 1603 до 1868 г.

Токио 2020, Летни олимпийски игри и новият олимпийски стадион

Как се строи олимпийски стадион

Мащабни проекти

Именно по времето на Шогунат Токугава се въвеждат и някои нови правила, включително изкуството на влизане на ринга, използването на връзки от плат, кимоното, както и нормите за самата борба.

Йокозуна - най-висшият шампионски ранг на рикишии (в превод борец) - има специално място в обичаите. За разлика от други спортисти, рикиши се считат за най-важните изпълнители на културната традиция и се очаква да бъдат пример за подражание. Това важи в особена сила за всички с ранга йокозуна.

Снимка 465131

Източник: iStock

Само мъжете могат да станат професионални рикиши. Съгласно шинто традицията на сумо, жените се смятат за нечисти и не им е позволено въобще да стъпват във висшия дохьо (рингът, на който се провеждат сумо схватките), пишат от Associated Press.

Токио 2020, Летните Олимпийски игри и какво ще ядат атлетите

Какво ще ядат атлетите на Токио 2020

За всичко е помислено