Бет Кьолер и Пеги Ван Гордър на пръв поглед са две обикновени жени, които три дни в седмицата поддържат Hair of the Dog - фризьорски салон за кучета в Сейнт Питърсбърг, Флорида.

След като затварят салона си обаче, те вършат доста необикновени неща. Взимат кемпера си и се отправят към Евърглейдс в южната част на Флорида за три нощи. Време, което уплътняват в лов на бирмански питони - една от шестте най-големи змии на света.

Всяка нощ на лова те прекарват часове в търкаляне по чакълестите пътища в търсене на неуловимите инванзивни влечуги.

Двойката, известна на колегите си ловци на питони като PegBeth, постигна известна слава в целия щат през 2019 г., когато хванаха питон номер 500. И въпреки че Комисията за опазване на рибата и дивата природа на Флорида плаща за всеки уловен питон, Бет и Пеги не хващат питони за пари. Правят го, за да спасят дивата природа на Флорида.

Бет Кьолер, Пеги Ван Гордър

Източник: YouTube / стопкадър Flamingo Magazine

Бет Кьолер, Пеги Ван Гордър

Първият бирмански питон се появява в покрайнините на Национален парк Евърглейдс през 1979 г. Той е с размери от около четири метра и е сплескан от кола. В края на 90-те години на миналия век биологът от Националната паркова служба на име Рей "Скип" Сноу алармира, че питоните превземат Евърглейдс.

Никой не прие сериозно предупрежденията му, защото няма доказателства, че питоните се чифтосват в дивата природа. През 2003 г. той най-накрая открива излюпени малки, неоспоримо доказателство за размножаване - амо за да му бъде казано от отговорните органи, че вече е твърде късно, за да бъде спряно разпространението на змиите.

Снимка 594491

Източник: YouTube / стопкадър Flamingo Magazine

Ако някога в района на Евърглейдс са се срещали елени, еноти, опосуми и лисици, то според експерти по дивата природа днес е късмет, ако забележим някой бозайник там. Научно проучване от 2012 г. установява, че между 2003 г. и 2011 г. в районите, където питоните са се размножили, се наблюдава спад от 99 % в популациите на миещи мечки, спад от 98 % при опосумите, спад от 94 % при белоопашатите елени и спад от 87 процента при американския рис. Броят за зайци и лисици е 100 %, уточняват от Reader's Digest.

"Израснах тук", казва 61-годишната Кьолер. "Свидетел съм на промените, които настъпиха. Сега всичко, което ще видите, са плъхове, алигатори и питони... Ето защо те трябва да бъдат премахнати."

Докато някои ловци обаче премахват змиите с куршуми, Бет Кьолер и Пеги Ван Гордър предпочитат да ги хващат на ръка и да ги натъпкват в големи чували, които предават на Комисията за опазване на рибата и дивата природа на Флорида. Пеги Ван Гордър, която някога е служила в армията, казва, че се наслаждава на прилива на адреналин от борбата с голяма съскаща змия.

Ан Гордън-Вега

Източник: YouTube / стопкадър Flamingo Magazine

Ан Гордън-Вега

"Искаме да започнем нашето приключение сега", казва 55-годишната жена. "Мога да седя на круизен кораб, когато съм възрастна дама. Но не и сега."

Пеги дори веднъж е ухапана по ръката от борещ се питон. Зъбът на змията остава заседнал в пръста й в продължение на месеци. Това обаче не намалява ентусиазма й за лова. И тя не е единственият ловец в района.

Ан Гордън-Вега е учител в училището за керамика Ceramic League of Miami и художник, специализиран в ръчно издълбани плочки, скулптура и изпичане на раку (японска техника за обработка на глина). Освен това обаче, 62-годишната жена до момента е уловила 236 питона за щата.

За да помогнат в борбата с този проблем за екосистемата на Флорида, стотици ловци на на змии се събират за предизвикателството Florida Python. Ежегодното събитие, създадено от Комисията за опазване на рибата и дивата природа на Флорида, започва през 2013 г. като Python Challenge, като през 2021 г. са убити повече от 200 питона.

Освен предизвикателството, продължават да се полагат целогодишни усилия за отстраняване на питони от района. От 2000 г. насам по данни на комисията са отстранени над 17 хиляди питона. За съжаление, има още много.