Всички сме го правили като деца - да оплезим език и да чакаме снежинките да падат на него или направо да загребем сняг и да го хапнем. Оказва се обаче, че е има доста причини да не го правим и да не позволяваме на децата си да прекаляват с това "лакомство".

Снимка 459218

Източник: iStock

Образуването на снежните кристалчета действа като своеобразен филтър за водата и може да приемем, че току-що образувалия се сняг е чист. Проблемът идва обаче, когато снегът наближи земята и падне върху нея.

"Снегът събира повече тежки метали и други замърсявания от атмосферата и от дъжда. Причината е по-голямата му площ и по-бавната му скорост," казва директорът на Лабораторията по сняг и лавини към Държавния университет на Монтана Джорди Хендрикс.

Снимка 455772

Източник: EPA/БГНЕС

Според Хендрикс, колкото по-дълго снегът остане на земната повърхност, толкова по-замърсен е, защото поема прах и замърсявания от земята. Важно значение има и мястото - естествено, че снегът по високите части на Рила е по-чист от този в центъра на София.

Учени успяха да произведат ток от сняг

Как се произвежда електричество от сняг

Изобретението може драстично да повиши ефикасността на соларните панели през зимата

Хендрикс прави няколко последни предупреждения - да си позволяваме да ядем сняг само, ако е наскоро навалял на чисто място. И да избягваме всякакъв, който не е искрящо бял.