Редовната физическа активност е задължителна, ако искаме да свалим излишните килограми. Но тренировките във фитнеса определено не са за всеки. Добрата новина е, че има по-лесен и забавен начин да поддържаме форма - танците.

Хапчетата и добавките за отслабване - помагат ли наистина (и с какво е по-добре да ги заместим)

Отслабва ли се наистина с хапчетата за отслабване

И с какво е по-добре да ги заместим

Според проведен наскоро анализ на резултатите от 10 различни проучвания, танците могат да бъдат ефективно средство за отслабване. Учените установяват, че хората, които редовно се занимават с танци, показват подобрения в индекса на телесната маса (ИТМ), обиколката на талията, процента телесни мазнини и свалените мазнини в сравнение с хората, които не танцуват. А големият им бонус са социалните контакти, които създават благодарение на тях. 

В проучванията са включени разнообразни видове танци. Средно участниците в изследването, които танцуват, го правят по три пъти в седмицата като тренировките продължават между 40 и 90 минути. И тук, както и при останалите видове физическа активност, ключът към успеха е в постоянството и в това да се придържаме към първоначалните си цели и намерения максимално дълго, за да постигнем желания резултат.

Снимка 650756

Източник: iStock

С танците това е по-лесно, смятат учени, защото тях е трудно да тренираме по задължения, и най-вероятно ни носят голямо удоволствие, което ще ни кара да се връщаме отново и отново в залата. Освен това физическата активност в приятна обстановка повишава настроението и намалява стреса, което носи допълнителни ползи и за психичното ни здраве, пояснява Medical News Today.

А когато някоя дейност води до повишаване на нивата на допамин, шансът да искаме да я практикуваме често е много по-голям. Ползи има и за съня, а качественият сън също е здраве. Това какъв точно вид танци ще изберем зависи от личните ни предпочитания, както и от физическия ни капацитет, който е свързан до известна степен и с възрастта. 

Загуба на тегло, отслабване и навиците, които ни пречат да го постигнем

Ето какво ни пречи да отслабнем

5 причини, които ни спъват да свалим излишните килограми

Балетът например е чудесен начин да работим върху мускулната сила, баланса, позата и кардио издръжливостта. Модерните танци подобряват и гъвкавостта, и силата на тялото като цяло. Зумбата също е страхотен избор, който комбинира интензивна физическа активност и удоволствието от танците.