Учени от Финландия са създали иновативен биоматериал, съчетавайки целулозни влакна от дървесина с протеина в паяжината на паяците. Материалът е много здрав и устойчив, като същевременно е запазил и еластичността си.

Екипът, създал новия материал, се надява, че той ще намери приложение в медицината, текстилната индустрия, като екологичен заместител на пластмасата и в опаковките.

Професор Маркус Линдер отбелязва, че в природата има голямо разнообразие от вещества, които бихме могли да използваме, предотвратявайки огромните щети, които микропластмасата нанася на околната среда.

Снимка 443670

Източник: iStock

Изследователите извлекли целулозни нанофибри от влакно на бреза, изградили от него структура, подобна на скеле и я изпълнили с паяжина. Но това не трябва да тревожи защитниците на животните - в експеримента не е участвал нито един паяк. Паяжината била синтезирана в лабораторни условия с помощта на бактерии, в които била внесена синтетична ДНК за производството на необходимото вещество.

Снимка 443669

Източник: iStock

"Тъй като знаем структурата на ДНК, можем да я копираме и да я използваме, за да произведем белтъчните молекули, изграждащи паяжината. Те ще бъдат химически сходни с тези в нишките на паяжината, създадена от истински паяк. ДНК съдържа цялата тази информация в себе си", казва Професор Линдер.

В бъдеще учените ще могат да синтезират същото вещество, но с подходящи изменения за приложение в различни направления. В момента те работят върху създаването на нови импланти, обекти, устойчиви на удар и други продукти.