Сушените люти чушки са чудесен начин да добавим пикантност към всяко ястие. Те могат да бъдат и отлична добавка за подобряването на вкуса на яхнии, супи, доматени сосове и др. Съществуват редица разновидности на сушени люти чушки, но някои от най-често срещаните са анчо, гуахильо, мулато и чипотле.

Лютите чушки, редовната им консумация и ползите от нея

Лютото пази сърцето здраво

Колко точно ни трябва

В мексиканската кухня зеленчукът често присъства като основна съставка в храни като моле, сосове, шоколад. Анчо и мулато, заедно с чушките пасиля, дори се наричат ​​"Светата троица" на мексиканските сушени люти чушки, пише Diversivore.

Сушените люти чушки са универсална съставка, която може да се използва и за подправяне на маринати или за пълнежи с месо, сирене или зеленчуци, в стил чиле рейено. Каквото и да изберем да правим с тях, не бива да забравяме да отстраним семките.

Снимка 584199

Източник: GettyImages

Често срещано погрешно схващане е, че чушките извличат пикантността си от семките. Това парещо усещане идва от капсаицина - химикалът, който е отговорен за изпотяването и болката при ядене на пикантни храни, според Chili Pepper Madness.

NASA, Международната космическа станция и какво си отгледаха астронавтите

Първите люти чушки, отгледани в Космоса

Как ги оползотвориха на МКС

Семките не само не са източникът на огъня, но дори имат горчив вкус, който някои хора намират за отблъскващ и който може да развали вкуса на определени рецепти. Затова е най-добре да отстраним семената преди готвене, ако не искаме да развалим вкуса на ястието си.