Сушените люти чушки са чудесен начин да добавим пикантност към всяко ястие. Те могат да бъдат и отлична добавка за подобряването на вкуса на яхнии, супи, доматени сосове и др. Съществуват редица разновидности на сушени люти чушки, но някои от най-често срещаните са анчо, гуахильо, мулато и чипотле.
В мексиканската кухня зеленчукът често присъства като основна съставка в храни като моле, сосове, шоколад. Анчо и мулато, заедно с чушките пасиля, дори се наричат "Светата троица" на мексиканските сушени люти чушки, пише Diversivore.
Сушените люти чушки са универсална съставка, която може да се използва и за подправяне на маринати или за пълнежи с месо, сирене или зеленчуци, в стил чиле рейено. Каквото и да изберем да правим с тях, не бива да забравяме да отстраним семките.
Източник: GettyImages
Често срещано погрешно схващане е, че чушките извличат пикантността си от семките. Това парещо усещане идва от капсаицина - химикалът, който е отговорен за изпотяването и болката при ядене на пикантни храни, според Chili Pepper Madness.
Семките не само не са източникът на огъня, но дори имат горчив вкус, който някои хора намират за отблъскващ и който може да развали вкуса на определени рецепти. Затова е най-добре да отстраним семената преди готвене, ако не искаме да развалим вкуса на ястието си.