Наскоро се заговори за бъдещето на Международната космическа станция, която вече повече от 20 години е мястото на най-активни космически изследвания и приютява астронавти от цял свят. Но изглежда на тази епоха съвсем скоро ще се сложи край, защото плановете са през 2025 г. МКС да опустее.

NASA, Международната космическа станция и необходим ли е план за унищожаването й

NASA планира да "убие" Международната космическа станция

Кога ще дойде краят й

Докато дойде това време обаче, там кипи живот и постиженията не спират. Последното е повече от интересно и определено успя да повдигне настроението на астронавтите. От профилите на космическата станция в социалните мрежи разбираме, че успешно са отгледали първата си реколта люти чушки в Космоса.

Това е било част от научния експеримент Plant Habitat-04, изучаващ взаимодействието между растенията и микробите в Космоса. А екипажът на МКС са имали задачата и да оценят вкусовите качества на лютите чушки.

За целта те дори са си направили такоси с дехидратирани домати, артишок и телешко, както и пикантната добавка собствено производство.

Лютите чушки са от сорта Española Improved и идват от Мексико. Интересното за тях е, че могат да се консумират както зелени, така и вече почервенели, когато обаче са в пъти по-люти. Освен това виреят на висока надморска височина и при по-голяма концентрация на въглероден диоксид.

От NASA обясняват, че този зеленчук е по-труден за култивиране от много други възможни космически култури, защото им отнема повече време, за да покълнат, растат и развият плодове. А тези специално отглеждат от месец юли, предава Daily Mail.

SpaceX, Falcon 9 и какво съдържа новата доставка за Международната космическа станция

Какво има в новата интересна пратка до МКС

Занимавки за астронавти

Космическата агенция на САЩ вече има успех в култивирането и успешното отглеждане в МКС на три вида марули, китайско зеле и циния (вид цвете).