Има два типа хора - едните си умират за люти храни, а другите не могат и да ги вкусят. Ако сме от първите, вероятно често си похапваме пикантни чушлета, които са перфектна комбинация с почти всяко ястие.
Освен изцяло вкусово удоволствие обаче, лютите чушки имат и една вероятно неочаквана полза за здравето ни.
След експеримент, проведен в Италия, продължил осем години и включващ 23 хиляди участника, учени установяват, че консумацията на люти чушки четири пъти седмично намалява риска от смъртоносен сърдечен удар или коронарна болест с около 40%.
Източник: iStock
Пикантните зеленчуци успяват да подпомогнат сърдечното здраве дори на хората, чиято диета не е никак здравословна и включва вредни за сърдечно-съдовата система храни.
Смята се, че този положителен ефект се дължи на веществото капсацин. То предизвиква лютия вкус, а междувременно има и силен противовъзпалителен ефект, пише Daily Mail.
Въпреки това, учените ни предупреждават, че не можем да разчитаме само на лютите чушки да пазят сърцето ни здраво.
Spotlight
на 29.12.2021 в 02:13:58 #1Това значи, че аз трябва да съм изградил Firewall срещу сърдечни заболявания. При мен няма пикантно или лютичко, ям само Хабанеро или Каролайна Рипър.