Има два типа хора - едните си умират за люти храни, а другите не могат и да ги вкусят. Ако сме от първите, вероятно често си похапваме пикантни чушлета, които са перфектна комбинация с почти всяко ястие.

Освен изцяло вкусово удоволствие обаче, лютите чушки имат и една вероятно неочаквана полза за здравето ни.

След експеримент, проведен в Италия, продължил осем години и включващ 23 хиляди участника, учени установяват, че консумацията на люти чушки четири пъти седмично намалява риска от смъртоносен сърдечен удар или коронарна болест с около 40%.

Снимка 458071

Източник: iStock

Пикантните зеленчуци успяват да подпомогнат сърдечното здраве дори на хората, чиято диета не е никак здравословна и включва вредни за сърдечно-съдовата система храни. 

Смята се, че този положителен ефект се дължи на веществото капсацин. То предизвиква лютия вкус, а междувременно има и силен противовъзпалителен ефект, пише Daily Mail.

Лютите храни, деменцията и защо е по-добре да избягваме пикантното

Връзката между лютите храни и деменцията

И кога са най-опасни

Въпреки това, учените ни предупреждават, че не можем да разчитаме само на лютите чушки да пазят сърцето ни здраво.