Материалите се различават по своите качества и характеристики, които обуславят и начините им на използване. А учените са непрекъснато разработване на нови материали, които да са по-добри от познатите досега.

Meta, ReSkin, Марк Зукърбърг и новосъздаденият материал, подобен на кожа

Изкуствената кожа, която ще ни потопи в метавселената

Всички сетива участват

Така изследователите от Университета в Кеймбридж създадоха изцяло нов, мек, но изключително здрав хидрогел, който е съставен от 80% вода. Той може да възвърне първоначалната си форма, дори след като автомобил премине през него няколко пъти.

Останалите съставни части на материала му позволяват да бъде като свърхтвърдо стъкло, когато е силно компресиран. "Супер желето" е първият мек материал, който показва толкова добра устойчивост на компресия.

И въпреки голямото си съдържание на вода, той не се пука като балон, както може би бихме предположили. А причината това да не се случва е специфичната молекулярна структура, която притежава - тя го прави наистина здрав.

"Преразгледахме традиционната физика на полимерите и създадохме нов клас материали, които обхващат цялата гама от свойства на материала от подобни на каучук до подобни на стъкло". обясняват учените за новия материал.

Според тях, той може да намери широко приложение в различни области. Най-големи надежди се възлагат на използването му като заместител на хрущяли в човешкото тяло с цел подобряване на тяхната гъвкавост, предава Science Alert.

Corning, Gorilla Glass Dx/Dx+ и какви са ползите от новото защитно стъкло за камери

Новото защитно стъкло за смартфон камери и ползите от него

Още повече светлина и по-малко драскотини

Освен това супер здравият хидрогел един ден може да се използва в различни устройства с цел повишаване на тяхната здравина. А това ще ги направи устойчиви на употреба за по-дълго време и така ще се спести много ненужен боклук на природата.