От няколко дни темата за преименуването на компанията Facebook на Meta и плановете на Марк Зукърбърг за създаване на виртуална метавселена са почти толкова актуални, колкото и тази за COVID-19.

Facebook, Meta и защо компанията сменя името си

Марк Зукърбърг сменя името Facebook на Meta

Добре дошли в бъдещето

Засега превръщането на социалната мрежа, която е колкото обичана, толкова и мразена, в цял виртуален свят, ни изглежда по-скоро като утопия. Но постепенно научаваме и конкретните стъпки, които ще се предприемат и всичко започва да изглежда една идея по-реалистично.

Да, и сега можем да се виждаме с приятели, да "посещаваме" концерти и спортни събития и да играем игри онлайн, но Meta иска да ни даде едно цялостно усещане, буквално да ни пренесе там, в другата вселена. За да се случи това, е необходимо стимулиране на всички сетива.

За постигане на тази цел от Meta работят в партньорство с учени от Carnegie Mellon University по иновативен сензор за допир и нов пластмасов материал, които могат да работят заедно, за да се създаде подобие на кожа за нуждите на метавселената и нейните потребители.

Материалът е с дебелина по-малко от три милиметра, носи името ReSkin и съдържа магнитни частици, които произвеждат магнитно поле. Когато "кожата" влезе в контакт с друга повърхност, то се променя. Сензор записва промените и предава данните към софтуер с изкуствен интелект, който има задача да установи с какво е бил допирът и колко силен е той.

Изобретението е тествано върху роботи, които държат меки плодове като грозде. Освен това е поставено в гумена ръкавица, докато истинска човешка ръка оформя прическа кок. Целта на експериментите е да се създаде база данни от около 100 различни физически докосвания, за да може след това изкуственият интелект да ги разпознава.

Според Зукърбърг, откритието ги нарежда "една стъпка по-близо до реалистични виртуални обекти и физически взаимодействия в метавселената". Според изследователи в Meta пък, досега разработването на подобни сензори е било прекалено скъпо и трудоемко, но това е следващата логична стъпка, след като в последните години се направи толкова много за зрителните и слухови стимулации, цитират от CNBC.

Facebook, метавселената и плановете на Марк Зукърбърг да прекръсти компанията си

Защо Facebook ще се прекръсти

Време беше

Постижението на ReSkin на Meta е, че може да идентифицира сили до 0,1 нютона от обекти с ширина под 1 мм. И няма как да не ни е интересно какво би било усещането да сме облечени в подобна "кожа" и да се потопим в метавселената на Зукърбърг с всичките си сетива.