Стресът е един от най-големите врагове на нашето здраве, редом с нездравословното хранене. Той е в основата на редица заболявания, а на него се приписва вината и за посивяването на косите, и за появата на бръчките по лицето.

Побеляването на косата и как ни влияе стресът

Изненадващата причина косата ни да побелява

Ново шокиращо откритие

Редица фактори влияят на състоянието на кожата на лицето ни - като започнем със слънцето и мръсния въздух, минем през гените и тютюнопушенето и стигнем до стреса. Ето каква е връзката му със състаряването на кожата.

Бръчките се появяват, когато съединителните тъкани на кожата, съставени от колаген и еластин, се разпадат. Това се случва по естествен път с годините, като производството на двата протеина спада с 1% всяка година, след като навършим 20. 

Снимка 481059

Източник: iStock

Стресът обаче също има способността да предизвиква процеса на поява на бръчки, и то преждевременна. Причината е, че високите нива на хормона кортизол водят до разграждане на двата основни кожни протеина.

Освен това, стресът е причинител на възпаления в организма и намалява неговата способност да се възстановява, твърди изследване от 2014 г. Ако стресът при нас е станал хроничен, това може да доведе и до инсулинова резистентност.

Снимка 481061

Източник: iStock

А в резултат на по-високите нива на кръвна захар се случва процесът гликиране, който уврежда еластичността на кожната тъкан, твърди дерматологът Олга Бунимович от University of Pittsburgh Medical Center, цитирана от Insider.

Кумулативният стрес, какъвто изживяхме покрай кризата с COVID-19 например, също влияе върху състоянието на кожата и може да предизвика появата на бръчки. За да предотвратим това последствие е важно да се наспиваме, да спортуваме и да практикуваме техники като медитация. Разбира се, правилната грижа за кожата също не е за подценяване.