Пътуването с круизен кораб определено е вълнуващо преживяване. На огромния плавателен съд можем да прекараме седмици, дори и месеци, и да обиколим голяма част от света, спирайки на различни места, които си заслужава да се видят.

Yara Birkeland - първият напълно автономен товарен кораб без екипаж и задвижван на ток

Първият товарен кораб без екипаж идва съвсем скоро

Стъпка в правилната посока

Ако не страдаме от морска болест и нямаме проблем дълго време да не докосваме твърда земя, то тогава идеята на компанията Storylines може да ни прозвучи доста привлекателно. Нуждаем се и от не малко средства, разбира се.

Основната им идея е да предложат възможност за дългосрочно живеене, както и да създадат "жилищна общност в морето". В момента в Хърватия се строи круизният кораб MV Narrative, който ще бъде представен официално през 2024 г. На него ще се предлагат напълно обзаведени апартаменти с две или четири спални, както и студия, и двуетажни мезонети.

Цените на плаващите жилища започват от 400 хиляди долара и достигат до осем милиона. По-голямата част от тях се предлагат за директно закупуване, а малък брой се отдават и под наем за срок от 12 или 24 месеца. Собствениците могат да си канят гости, както и да предоставят жилищата си на наематели, ако не ги използват.

Според основателя и изпълнителен директор на компанията Алистър Пънтън, част от общо 547-те жилища вече са продадени, като се очаква до края на тази година всички да намерят своите собственици.

Желаещите са на различни възрасти, а интересът към по-евтините жилища е като този и към по-скъпите. Всички бъдещи купувачи преминават през събеседване, за да се определи дали ще паснат към затворената общност, която ще се изгради на кораба.

Тези, които имат договор за лизинг, получават права за ползване за определен срок - 12, 24 или 60 години, след което се допълва клауза за безсрочно ползване. Освен цената на плаващите си жилища, бъдещите собственици ще трябва да плащат и "такса за живеене" - между 65 и 200 хиляди долара годишно. Отделно са и разходите за храна и поддръжка.

Първото плаване на MV Narrative е планирано за края на 2024 г. То ще продължи 1000 дни и ще премине през шест континента, като на всяка спирка по маршрута ще има почивка между три и пет дни. От компанията обясняват, че пътуването, което с обикновен круизен кораб продължава около месец, с този ще е три-четири месеца. Това е напълно целенасочено, за да могат собствениците на жилищата да се насладят максимално на преживяването. Те ще имат възможност да избират и по една допълнителна спирка.

На борда на круизния кораб ще са налични всевъзможни екстри за един петзвезден ол инклузив начин на живот. Проектът включва 20 заведения за хранене и барове, малка пивоварна, три плувни басейна, огромна библиотека, киносалон, СПА център и хидропонна градинска ферма, захранвана със соларна енергия.

Помислено е и за най-малките бъдещи обитатели на MV Narrative, за които е изготвена специална образователна програма и са обособени зони за учение. На кораба постоянно ще има медицински екипи и физиотерапевти. Аптека и пощенски клон също няма да липсват.

Разбира се, на дневен ред е и въпросът колко екологичен е круизният кораб, който постоянно ще обикаля морета и океани. От компанията производител твърдят, че той ще бъде "най-екологичният", като задвижването ще е на втечнен природен газ (LNG), едно от най-чистите горива за нееелектрически кораби.

Предвидени са и различни инициативи за устойчив живот - като соларно захранване, технология за генериране на енергия от събраните отпадъци оптимизирани доставки и съхранение на храна, както и минимизиране на използването на пластмаса, предава CNN.

Когато идеята за круизен кораб за живеене се ражда през 2016 г., първоначалните планове са да се използва стар плавателен съд, който да бъде преустроен. След като такъв обаче не е намерен, се пристъпва към втория план - за изграждане на нов, 728-метров кораб от нулата, който да отговаря на всички изисквания. 

Somnio, най-голямата яхта на света и апартаментите за милионери, които ще предлага

Най-голямата яхта на света, която не е за всеки

Една по-различна концепция

През 2024 г. очакваме в открито море да излезе и кораба Somnio, която е с подобна концепция за дългосрочно пребиваване на вода. Към този момент най-голямата частна жилищна яхта в света с различни по големи жилища на борда The World.