Откакто свят светува хората търсят извора на младостта, на по-дългия и пълноценен живот. И винаги обръщат погледи към онези, които по някакъв начин са го постигнали. Японците са едни от тях.

Броят на хората в Япония, чиято възраст надвишава 100 години, вече е точно 80 450 души. За изминалата година този показател се е увеличил с 9176 души. Осемдесет и осем процента от японците над 100-годишна възраст са жени, като техният брой е 70 975. Това са последните данни на японското здравно ведомство, цитирани от ТАСС.

Най-възрастната японка е на 117 години и е жител на префектура Фукуока, докато най-възрастният неин сънародник от мъжки пол е на 110 години и е жител на префектура Нара. 

Очевидно японците са намерили извора на младостта. Ето някои от тайните им за добро здраве и дълголетие, събрани от Trafalgar.

Здравословна диета

Снимка 496417

Източник: iStock

Тя е предимно постна и балансирана. Включва богатата на омега-3 мастни киселини риба, ориз, пълнозърнести храни, тофу, соя, мисо, водорасли и зеленчуци.

Всички те са с ниско съдържание на наситени мазнини и захар и са богати на витамини и минерали, които намаляват риска от рак и сърдечни заболявания.

Процентът на затлъстяване в Япония е впечатляващо нисък, докато други нации се борят с тежестта на лошите диети.

Съзнателно хранене

Японците никога не се хранят, докато вечерят на дивана, гледат телевизия или телефона си, защото в такъв случай човек не си дава сметка колко и какво яде.

По-малките порции и по-бавното хранене също са сред тайни на дългия живот. Затова и японците ядат, докато се заситят до 80%, не повече.

Изследванията показват, че микроорганизмите, живеещи в червата, могат да влияят на процеса на стареене. Лошото здраве на червата води до възпаления в организма, свързани със състояния като инсулт, деменция и сърдечни заболявания.

Пиене на зелен чай

Снимка 496414

Източник: iStock

Японците пият много зелен чай матча от векове. И това си личи. Тази древна напитка е богата на антиоксиданти, които подсилват имунната система и помагат за предотвратяване на рак. Влияе добре и на храносмилането и регулира кръвното налягане.

Смята се, че матча чаят забавя стареенето на клетките. Японците пият чай няколко пъти на ден. Практикуват и традиционни чайни церемонии, които датират отпреди 1000 години.

Активен начин на живот

Около 98% от японските деца ходят пеша или карат колело до училище. Същото правят и възрастните, когато отиват на работа.

Хората често седят на пода в специална поза, за да се хранят или да общуват. Това им помага да запазят силата и гъвкавостта си. Дори традиционните японски тоалетни включват клякане, което е по-здравословно за червата и мускулите.

Здравни грижи от световна класа

Японската здравна система е една от най-добрите в света. От 60-те години насам правителството плаща 70% от всички здравни процедури, а на гражданите с ниски доходи - до 90%.

Напредналата медицина и модерното оборудването също допринасят за това Япония да е идеалното място за остаряване. Наред с правителствените инициативи, доброто здравеопазване е част от японската култура. Гражданите посещават лекаря средно 13 пъти годишно.

Младите се грижат за възрастните членове на семейството, вместо да ги изпращат в старчески домове. По този начин хората в напреднала възраст са по-щастливи и живеят по-дълго.

Добри гени

Снимка 496415

Източник: iStock

Докато неща като добро здравеопазване и чудесна диета са помогнали на японците да увеличат продължителността на живота си, проучванията предполагат, че те имат генетично предимство. Два специфични гена играят потенциална роля за удължаване на живота, като предотвратяват появата на някои заболявания. Повечето японците ги притежават.

Икигай

Подобно на идеите за hygge в Дания или joie de vivre във Франция, японците живеят с ikigai. Тази древна философия се превежда като "твоята причина да живееш" и насърчава хората да го правят с радост и цел.

Икигай е особено популярен в Окинава, известна като "Земята на безсмъртните", където продължителността на живота и броят на столетници са най-големи в света.

Хората тук създават и близки връзки със съседите си. Те вярват, че наличието на цел е от съществено значение, а тя може да се открие дори в това да помагаме на другите, да се храним добре и да сме заобиколени от любящи приятели и семейство.