Стоицизмът е сред най-древните философски течения, които човечеството познава. И макар да са поставени още през IV-III век пр.Хр. в Древна Гърция от Зенон, някои от принципите му са актуални дори и в момента - като помагат да контролираме емоциите си и да намалим стреса.

Wabi Sabi, една японска философия и как да приемаме несъвършенствата си

Как да обичаме недостатъците си

Една японска философия ни дава отговор

Затова и днес стоицизмът - и като начин на поведение - се радва на сериозен брой последователи. Сред тях са и куп успели личности като Бил Клинтън и Джак Дорси, напомнят от Real Simple.

Ето четири негови принципа, които ще ни помогнат да живеем по-добре, особено в тежките условия на пандемия.

Примиряваме се с онова, което не можем да контролираме

Най-честата фраза, която повтарят всички деца, е "Това не е честно!", особено когато са недоволни. Защото още преди да разберат напълно какво точно означава "справедливост", те са наясно с едно - не са съгласни.

Снимка 526051

Източник: iStock

Усещането, че сме изтеглили късата клечка, е сред най-големите разочарования в живота и на възрастните.

Ето защо психотерапевтът Мег Гитлин съветва да разграничим външните фактори, които не можем да контролираме, и да не губим излишна енергия в опити да се борим с нечестното. Това е и един от начините да се справим със стреса.

Стоиците вярват, че когато приемем, че животът е труден, ще ни е по-лесно да живеем балансирано и да разпознаваме както възможностите, така и ограниченията.

Фокусираме се върху това, което можем да променим и е важно за нас

От една страна, древното философско течение ни насърчава да се откажем от всичко, което не можем да контролираме, но от друга - да се съсредоточим върху нещата, които са важни за нас и можем да променим. Идеята е да подходим рационално и да действаме.

Снимка 526052

Източник: iStock

Госпожа Гитлин дава пример с онези от нас, които са израснали без нужната емоционална подкрепа.

Когато приемем мисълта, че не можем да променим нашето детство, ще сме наясно как да се държим по-добре със собственото ни дете, за да създадем една здравословна връзка и да му дадем всичко онова, което на нас самите ни е липсвало като малки.

Избягваме бинарното мислене

Според стоиците не всичко е добро или лошо, черно или бяло. Ще се чувстваме по-добре в собствената си кожа, ако си признаваме грешките и продължаваме да вярваме, че сме добри хора. В същото време обаче, трябва да сме наясно кое трябва да подобрим и да действаме в тази посока.

Снимка 526053

Източник: iStock

Когато смятаме, че нещо е само добро, рискуваме да се почувстваме тотално разочаровани от себе си, щом започнат да ни критикуват или се провалим. И обратното.

Ако мислим, че нещо е само и единствено лошо, можем да пропуснем важни моменти от живота и да изгубим вдъхновението или увереността си в преследването на дадена промяна или конкретна цел.

Трябва да сме скептични към собствените си мисли

Често възприятията ни не отговарят на реалността и ни тревожат напразно. Говорим за натрапчиви мисли от типа на "Как можах да кажа това! Сега всички ме мразят." или "Никога няма да срещна подходящия човек."

Защо оставаме във връзка, дори да не сме щастливи

Защо оставаме във връзка, дори да не сме щастливи

Обяснения, оправдания

Можем да се справим с тях, като потърсим грешките в нашия собствен аргумент. Ако започнем да третираме мисълта "не съм достатъчно добър/добра..." като въпрос, а не като истина, можем да стигнем до извода, че тя се основава на емоция, а не на логика.