Готвенето на перфектно подправен и запечен стек не е непременно трудно, но има различни клопки, на които любителите готвачи ставаме жертва. От поставянето на месото в недостатъчно нагорещен тиган до опитите за постигане на добро качество, като разчитаме само на фурна, добрият стек може да бъде съсипан за няколко минути.

Нищо обаче не може да се сравни с грешката да нарежем стека, който току-що сме сготвили, и да гледаме как ароматните сокове излизат от месото, преди дори да стигне до чинията ни.

За да разберем най-големите грешки, които допускаме, когато готвим стек и какво да трябва да правим вместо това, от Eat This Not That се допитват до някои топ готвачи, които им разкриват съветите си за перфектно сготвено парче месо.

Мариноването на месо и най-честите грешки, които допускаме при него

Грешките, които допускаме при мариноването на месо

За какво да внимаваме

Направо от хладилника

Това, което много хора може би не осъзнаваме, е, че трябва да оставим стека си известно време да достигне стайна температура, преди да го приготвим. 

"Ако го извадим от хладилника и го сготвим веднага, ще бъде по-трудно да получим перфектен средно изпечен стек", казва Чък Силари, готвач в Mortadella Head.

Снимка 593673

Източник: iStock

Според Дебора Рейнфорд, която има 10-годишен опит в кухни със звезди Michelin в цяла Европа, ако пържолата е студенна, онема повече време топлината от тигана да проникне в месото и следователно - повече време за готвене. Това води до недопечена вътрешна част за сметка за външната, която пък се препича. Вместо това просто "оставяме нашата пържола да достигне стайна температура", съветва готвачът. 

Температурата

Що се отнася до използването на тиган, трябва да се уверим, че е достатъчно горещ, преди да сложим месото. Освен това от огромно значение е и правилният тиган, в който да приготвим нашата пържола.

Снимка 593671

Източник: iStock

"Използването на тиган с тежко дъно, като чугуненият, на средно висока температура и оставянето на мазнината да се нагорещи достатъчно - до точката на пушене, е добро начало. След това поставяме пържолата в горещата мазнина и я натискаме надолу за няколко секунди, за да направи контакт с тигана", предлага Рейнфорд. Тя обаче уточнява, че натискането е еднократно и не бива да се повтаря. 

Стек, котлон и тиган или как да сготвим перфектния стек

Как да сготвим идеалния стек

В три стъпки

Подправките

Според Ръсти Хансен, главен готвач в Hunters Feast, много хора допускат грешка, като слагат сол и черен пипер преди да започнат да готвят пържолата. Солта извлича влагата, което прави стекът сух. Най-добрият подход е да поставим подправките, когато месото вече е топло. 

Снимка 593674

Източник: iStock

Готвачът съветва да избягваме и сушените билки, защото лесно могат да загорят и по този начин да развалят вкуса на стека ни. Ако държим на подправките, то нека залагаме на пресните. 

Обръщането 

Когато готвим пържола на тиган, се изкушаваме многократно да я обръщаме отново и отново, за да проверим как се готви. Това обаче не е добра идея.

Снимка 593669

Източник: iStock

"Чрез непрекъснато обръщане е трудно да се прецени степента на готовност и рискуваме да бъде препечено или неравномерно изпечено", категоричен е Хансен.

Бъркани яйца, Елизабет Втора и каква е тайната съставка, за да станат толкова вкусни

Тайната съставка за бърканите яйца на кралица Елизабет

Поверително от кралската кухня

Сервирането 

Може би най-голямата грешка, която хората правят, когато готвят пържола, е нарязването й веднага след приключване на готвенето, единодушни са всички готвачи.

Снимка 593675

Източник: iStock

Те препоръчват след като махнем стека от скарата или тигана и да го оставим да постои 10-ина минути преди да сервираме.