Почти няма дом, в който да няма поне едно живо растение. В повечето случаи те са част от интериора, допълват го прекрасно, създават настроение и ни карат да се усмихваме, щом ги видим. Е, да изискват и своите грижи, но пък за тях ни се отплащат наистина подобаващо.

Домашните растения, въздухът вкъщи и наистина ли могат да го пречистват

Наистина ли цветята пречистват въздуха вкъщи

Много са ни красиви, но...

Редица изследвания доказват ползите от стайните растения, свързани с пречистването на въздуха у дома. Последното подобно е проведено от учени от University of Technology Sydney. С експерименти те доказват, че цветята вкъщи се справят наистина ефективно с вредни химикали, които могат да причинят рак.

В последните години, особено покрай пандемията и дългото време, прекарано вкъщи, се обръща все по-голямо внимание на качеството на въздуха не само навън, но и в затворените пространства. И защото там преминава голяма част от деня ни, е наистина важно да се погрижим за създаването на една здравословна среда.

Снимка 620558

Източник: iStock

Според СЗО, лошото качество на въздуха в затворени помещения е причина зa милиони смъртни случаи годишно. То има негативно влияние както върху физическото, така и върху психичното ни състояние. А добрата новина е, че можем да противодейства лесно, евтино и ефективно.

Австралийските изследователи установяват, че малка цветна стена с различни видове растения премахва до 97% от най-токсичните и канцерогенни замърсители във въздуха на затворено в рамките на осем часа. 

Снимка 620574

Източник: The Economist

Този експеримент е пореден, но е първият, който доказва, че цветята се справят ефективно и с бензиновите изпарения - един от най-големите източници на вредни за здравето съединения в домовете по света.

За изненада на учените, канцерогенният бензол дори се усвоява от растенията по-бързо от някои други не толкова вредни вещества. И това потвърждава теорията, че растенията се адаптират към средата, в която растат. Така колкото по-концентрирани са токсините във въздуха, толкова по-бързо и ефективно те ги премахват, пояснява StudyFinds.

Изкуствените растения, мястото им у дома и кога са добра идея

Кога изкуствените растения са добра идея

Само да знаем как

Тези изводи само потвърждават огромните ползи от поставянето на цветни инсталации в офиси, училища и други места, където хората прекарват продължително време на закрито. Те подобряват както здравословното състояние, така и производителността и се оказват най-ефективния, а същевременно и красив начин за пречистване на въздуха.