"Средиземноморска туристическа диета" е поредица на Lifestyle.bg и Exotic Holiday, която ще ни накара да погледнем с други очи на Средиземно море. Защото се отправяме към дестинации, които предлагат перфектни плажове, вековна история, десетки култури, ароматни кулинарни традиции и туризъм на атрактивни цени.

Да видиш пирамидите и сфинкса. Да посетиш Долината на царете. Може би да обиколиш пазарите на Кайро. Вероятно така си представя човек първата си екскурзия до Египет. Северноафриканската страна обаче е много повече от фараони и евтини шопинг находки.

В Египет може да обикаляме места от древната му история, без да ни омръзне, но и да се отдадем на релаксираща почивка край морето. Да сменяме гледките пред прозореца си всеки ден, или пък да очакваме с нетърпение следващия, който ни предлага адреналинови изживявания в изобилие.

Край морето

Снимка 549806

Източник: iStock

Сравнително близък до България като дестинация, Египет ни предлага възможността за морска ваканция... целогодишно. Температурите в курортите Хургада и Шарм ел Шейх на Червено море рядко падат под 20 градуса. Кое от двете места да изберем зависи от това активна или отморяваща почивка предпочитаме.

Снимка 549810

Източник: iStock

Хургада може да ни предложи безкрайни пясъчни плажове, както и разнообразни варианти за настаняване според бюджета и предпочитанията ни, ни уверяват от Exotic Holiday. Подходящ за семейна почивка, курортът по нищо не отстъпва на all inclusive местата в Турция с тази разлика, че от Хургада може да се включим в някои доста любопитни допълнителни екскурзии. Ние не бихме пропуснали за нищо на света тези до Луксор и Карнак, както и еднодневния тур в Кайро.

Средиземноморска туристическа диета: Турция и защо си струва да посетим страната през септември 2021 г.

Средиземноморска туристическа диета: Турция

Защо това е нашата дестинация-фаворит за ранна есен

Но да се върнем на бреговете на Червено море, където Шарм ел Шейх очаква любителите сърфисти, но и почитателите на нощния живот. Луксозният курорт на Синайския полуостров може да се похвали с хотели на много от големите световни вериги като Hyatt, Marriott International, Le Méridien, Four Seasons Hotels, Ritz-Carlton. Голямото му богатство обаче се крие под водата - над 250 вида коралови рифове и 1000 вида риби. Заради това Шарм ел Шейх е привлекателно място за биолози и любители на природата, гмуркачи, както и за сърфисти.

Снимка 549808

Източник: iStock

От Шарм има няколко допълнителни екскурзии, предлагани от местните партньори на Exotic Holiday. Задължителната (според нашето скромно мнение) е тази до "Света Екатерина" - един от най-древните християнски манастири в света, строен през VII век. В библиотеката му се пазят 3300 ръкописа на 11 езика, някои от които датирани от VI век - смята се, че по стойност колекцията отстъпва единствено на тази на Ватикана. Силно препоръчителната е до националния парк Рас Мохамед - ценен подводен резерват с пъстроцветни корали и хиляди рибки.

Снимка 549827

Източник: iStock

По реката

Ако трябва да бъдем честни, винаги сме свързвали Египет със "Смърт край Нил" на Агата Кристи. Представяме си круиз по реката в луксозна обстановка, обградени от екзотичните пейзажи на страната, с Долината на царете на заден план и коктейл в ръка на палубата. А дори не е нужно да фантазираме толкова, защото Exotic Holiday предлагат две различни почивки на круизен лайнер по Нил.

Снимка 549813

Източник: iStock

Която и от тях да предпочетем, няма да изпуснем нищо, защото единствената разлика е, че едната тръгва от Кайро в посока Хургада, а другата - на обратно. Решаваме да изберем втория вариант и, след чартърен полет до Хургада, се озоваваме в Асуан - най-южният град в страната. В момента той е най-известен с огромният язовир "Насър", дълъг 400 км, който осигурява вода не само на южен Египет, но и на Судан. Преди хилядолетия обаче точно от тук е добит червеният гранит, от който са изградени пирамидите, както и много други храмове и дворци от времето на династията на Птолемеите.

Снимка 549816

Източник: iStock

И понеже споменахме язовира - именно с неговото изграждане е свързано преместването на един от най-ценните артефакти от времето на фараоните - храмът Абу Симбел. Той е изсечен директно в планината през XIII век пр. Хр. по време на фараона Рамзес II и е двоен - от едната страна е монументът на Рамзес, а от другата - този на съпругата му Нефертари и децата им. Абу Симбел сменя местоположението си при мащабна операция на ЮНЕСКО през 1968 г. и сега се намира точно на 200 метра от първоначалното.

Средиземноморска туристическа диета: Тунис и защо си струва да посетим страната през лятото на 2021 г.

Средиземноморска туристическа диета: Тунис

Защо това е нашата дестинация-фаворит за лятото

Придвижваме се на север и се пренасяме все по-дълбоко в историята на Древен Египет. Ето ни в Ком Омбо - култов комплект от елинско-римската епоха, посветен на бога на крокодилите и бога на Соколите, където особено любопитни са мумиите на крокодили. Втората ни задължителна спирка е храмът в Едфу, изграден по времето на Клеопатра и посветен на бог Хор, синът на Изида и Озирис.

Снимка 549815

Източник: iStock

Следва Луксор - съвременен град от двете страни на Нил с хилядолетна история, спечелил си прозвището "музей на открито". На източния му бряг се разполагат древните храмови комплекси Карнак и Луксор, както и Музеят на мумифицирането. На западния пък са Долината на царете, Долината на цариците, мемориалните храмове на Рамзес II и Рамзес III, както и този на Хатшепсут - първата жена-фараон в Древен Египет.

Снимка 549814

Източник: iStock

Какъв по-подобаващ финал за тази разходка по Нил от Кайро? Египетската столица е достатъчно колоритна и без факта, че край нея се намира едно от Седемте чудеса на света - Египетските пирамиди. Те се разполагат на платото в Гиза, а в некрополния комплекс се включва още статуята на Сфинкса, както и множество по-малки религиозни паметници.

Снимка 549818

Източник: iStock

От там можем да хвърлим поглед към величествения Кайро - вторият най-голям град в цяла Африка и шестият в света.

Средиземноморска туристическа диета: Мароко и защо си струва да посетим страната през есента на 2021 г.

Средиземноморска туристическа диета: Мароко

Защо това е нашата дестинация-фаворит за есента

Актуалните предложения за екскурзии на Екзотик Холидей до Египет може да видите тук.