Средиземноморска туристическа диета е поредица на lifestyle.bg и Exotic Holiday, която ще ни накара да погледнем с други очи на Средиземно море. Защото ще се обърнем към него от бреговете на Африка с перфектните плажове, вековната история, ароматните кулинарни традиции и туризъм на атрактивни цени.

1148 километра бели пясъчни плажове. Дори и само така можем да започнем и приключим въпроса защо Тунис заслужава да е една от най-популярните морски дестинации в света. Но няма как да го направим.

Защото тази малка страна в северна Африка е много повече от седмица почивка край морето. Освен разкошни плажове, бляскави яхтени пристанища и апетитни морски блюда, Тунис е още история, духовност и горещи емоции. Тунис е и четирите природни стихии на едно място.

Вода

Лято е и първото, което ни води в избора на дестинация за ваканция, е морето. А какво може да е по-хубаво от пухкав бял пясък, простиращ се на километри крайбрежна ивица? Тунис наистина може да се гордее с плажовете си, защото те съчетават топлината и красотата на Средиземноморието с друг голям плюс - не са пренаселени.

Снимка 535000

Източник: iStock

Най-хубавите се намират около полуостров Бон в североизточната част на страната, а сред популярните курортни градчета са Хамамет, Сус и Монастир, където Exotic Holiday предлагат настаняване в избрани хотели с модернизирана база и изцяло в унисон с мерките срещу пандемията - максимум 40 % запълнена леглова база.

Земя

Бербери, финикийци, картагенци, византийци, римляни, французи - Тунис е толкова пъстра смес от знакови събития от световната история и всякакви култури, че дори да отделим цялата си отпуска само на историческите маршрути, няма да ни стигне времето да видим и научим всичко.

Снимка 535007

Източник: iStock

Достатъчно е да споменем, че тук е легендарният Картаген, който е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а най-известният му жител е генерал Ханибал, отправил се да покорява Рим със слонове.

И като казахме Рим, в Картаген и въобще в Тунис се намират най-впечатляващите руини от Римско време извън Италия.

Една от тях е амфитеатърът Ел Джем - най-добре запазеният такъв в Африка и третият най-голям в света. Атмосферата му наподобява Колизеума минус тълпите туристи, а допълнително вълнение в нас предизвиква фактът, че именно тук Ръсел Кроу се превърна в доблестния Максимус в наградения с пет Оскара "Гладиатор" на Ридли Скот.

Снимка 535003

Източник: iStock

И след като нахранихме духа си, може би е време да обърнем внимание и на други дарове на земята в Тунис - храната и виното. Да, вино - страната има цели седем винарски региона със защитено географско наименование.

Внимание заслужава Sidi Saad - купаж от сира и каберне совиньон, сервираното охладено Gris de Tunisie, както и розетата на Chateau Mornag, които зреят край бреговете на Средиземно море. И трите можем успешно да съчетаем с пресни морски дарове, популярните малки хапки brik и, разбира се, кускус.

Снимка 535001

Източник: iStock

Огън

Да отидем до Тунис и да не видим пустинята е като да отидем до Рим и да не видим папата. Ваканцията ни тук няма да е пълна без екскурзия до Сахара, а Exotic Holiday са експерти в това какво точно да видим там.

Снимка 535004

Източник: iStock

Една от спирките сред пясъците е Матмата или "берберската столица на Тунис". Селището е било важно за коренното население на страната, а днес е любопитно свидетелство за начина на живот на берберите в пустинята в подземните им жилища, предпазващи ги от пека и високите температури.

Както Ел Джем, и Матмата е свързана завинаги с Холивуд - тук са заснети сцени от първите "Междузвездни войни", както и от драмата "Английският пациент". Обратно към пясъците обаче, където ще търсим вода. А тя е в оазисите Дуз, известен като "Вратата към пустинята", Тозьор със своите 300 хил. финикови палми и най-вкусните фурми на света, както и планинския Шебика, в който извира ледена вода, годна за пиене.

Въздух

След Сахара нищо няма да ни изглежда същото и със сигурност бихме си помислили, че сме видели всичко от Тунис. Но не е така, защото страната е дом и на най-старата джамия в Африка - Укба.

Снимка 535005

Източник: iStock

Строена е през VII век на внушителната площ от девет хиляди квадратни метра. Смята се за един от образците на ислямската архитектура и в това няма нищо учудващо. Защото се намира в Кайруан - четвъртият по святост град за мюсюлманите след Мека, Медина и Йерусалим.

Градът е известен с тъканите си килими, които са подходящ сувенир, с който да пренесем духа на Тунис у дома. Същото можем да направим и с традиционните съдове и прибори от маслиново дърво, както и с красивите глинени изделия, които освен за украса, са практично допълнение в кухнята.

Снимка 534999

Източник: iStock

С морето и плажовете, богата история, жежката Сахара и духовността на едно свято място, Тунис се оказва истинско съчетание на четирите природни сили. Но всичко това няма да има значение без гостоприемността и изключителната отзивчивост на местните хора, готови да предложат съвет или да упътят всеки, дори когато говорят единствено арабски. А когато имаме на разположение и водачите ни от туристическа агенция Exotic Holiday, Тунис вече звучи като задължителна дестинация за лято 2021.